TZ: Vojtěch (Adalbert) Lanna (1836–1909)

Vojtěch (Adalbert) Lanna (1836–1909) / Uměleckoprůmyslové museum v Praze / Praha / 28. 5. 2016

Vojtěch (Adalbert) Lanna (1836–1909)

V neděli 29. května si připomeneme 180. výročí narození Vojtěcha Lanny, spoluzakladatele Uměleckoprůmyslového musea v Praze a jedné z největších sběratelských osobností 19. století. Byl nejen vášnivým sběratelem, ale i štědrým dárcem a mecenášem, podporoval například Josefa Mánesa do konce jeho života, stejně jako mladého Františka Bílka. O věhlas Uměleckoprůmyslového musea v Praze se zasloužil v roce 1906, kdy mu věnoval podstatnou část své sbírky evropského a českého skla.

Vojtěch Lanna byl sběratelem všestranným. I když jeho univerzální sběratelství náleží nenávratně minulosti, přes to zůstává dodnes příkladem nejušlechtilejší podoby sběratelství, motivovaného hledáním krásy, touhou po poznání i vědomím nutnosti uchovat památky minulých dob budoucím generacím. Vitráž s Alegorií uměleckých řemesel, umístěná nad hlavním schodištěm v historické budově muzea, připomíná význam Vojtěcha Lanny pro vznik a budování muzejních sbírek. Lannův znak – okřídlené veslo naznačující loďařský původ rodiny – s nápisem „Věnoval Vojtěch Lanna v roce 1900“ v češtině a němčině upozorňuje na společenské postavení velkorysého dárce. Období čtyřiceti let před rokem 1989 přehlíželo činy sběratelů a mecenášů z řad bohatých a úspěšných podnikatelů, k nimž Vojtěch Lanna přičiněním svého otce, c. k. loďmistra, bezpochyby náležel. V počátcích existence muzea obohacoval každým rokem nejen sbírky skla, pamatoval také na rozšiřování fondů odborné knihovny, přispíval radou. Lze říci, že není v tomto muzeu sbírka, jejímž základem by nebyly předměty darované či zakoupené z podnětu Vojtěcha Lanny. Stejně tak se v mnoha předních světových muzeích nacházejí vynikající exponáty zakoupené na aukcích jeho sbírek v roce 1909 a posmrtné v roce 1911, když se v závěru života rozhodl své sbírky rozprodat.

Uměleckoprůmyslové museum v Praze dluh vůči Vojtěchu Lannovi částečně splatilo v roce 160. výročí jeho narození, kdy mu uspořádalo výstavu a vydalo publikaci Vojtěch svobodný pán Lanna, sběratel, mecenáš, podnikatel. Od té doby jeho odkaz tvoří nepostradatelnou součást většiny výstav muzeem připravovaných. Slavnou Lannovu vilu v Bubenči obhospodařuje Akademie věd ČR, o jeho vilu v Gmundenu v Rakousku, kde zemřel, stále pečují pokračovatelé rodu v nepřímé linii.