TZ: Petra Hamplová a Petr Hampl

Petra Hamplová a Petr Hampl / Lineární variace / Galerie KusKovu / Praha / 9. 6. – 29. 7. 2016

Petra Hamplová a Petr Hampl: Lineární variace

Vernisáž - středa 8. 6. 2016 od 19 hod. Úvodní slovo - Michal Janata, autor knihy "Ustavující průběžnost čar"

Na vernisáži vystoupí Anna Petrukhina s baletní variací cukrové víly a DJ Bingi

Výstava 9. 6. – 29. 7. 2016, úterý – pátek 13.00 – 18.00 hod. nebo po telefonické dohodě.

Výstava představí objekty Petry Hamplové a kresby Petra Hampla. Petra Hamplová ve svých objektech originálně kombinuje sklo s kovem. Její manžel Petr vytváří stejně nevšední spojení - na měděný plech kreslí asfaltem. Práce obou výtvarníků vznikly během posledního roku přímo pro prostor Galerie KusKovu. Oba autoři se v nich zabývají lineární kresbou a využívají přitom výrazových možností materiálů, se kterými pracují. Tématicky se tak propojují a vzájemně doplňují.

Petra Hamplová převádí lineární kresbu do prostoru. Ladné a křehké skleněné křivky kombinuje s pevným a pravidelně řezaným kovem. „Okouzluje mě krása skla, průzračnost křišťálu, lesk a čistota barev. V kombinaci s kovem vzniká zajímavé napětí mezi lehkostí skla a elegantními, ale pevnými křivkami kovových linií.“ říká Petra Hamplová.

Petr Hampl na výstavě v Galerii KusKovu představí zcela nové kresby asfaltem na měděném plechu. Zajímá ho samotný proces nezobrazivé lineární kresby, její průběh v čase a příběhy, které jsou do linií vepsány. V čárách vnímá také jejich rytmizování i melodičnost, která je vyjádřená sílou tahu. Vytváří lineární nepředmětné kompozice, které mají organický, biomorfní charakter.

O autorech:

Petra Hamplová si práci se sklem osvojila už na střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Železném Brodě, kde studovala obor skleněné figurky. Historie tohoto oboru sahá až k osobnosti Jaroslava Brychty, který ve 30. letech skleněné figurky proslavil po celém světě. Po střední škole studovala restaurování nástěnných maleb v Litomyšli a restaurátorské praxi se poté několik let věnovala. K práci se sklem se vrátila až po mateřské dovolené. V současné době otevřela sklářský ateliér na Zbraslavi a věnuje se převážně designu a tvorbě autorských skleněných šperků. Prostřednictvím svých šperků sdílí nadšení pro originalitu a pomáhá ostatním ženám, probouzet jejich osobnost. Její práci můžete vidět na www.skrytesvety.com a www.bohemia-design-market.com.

Petr Hampl se věnuje malbě, technikám nástěnné malby a jejich restaurování. Po střední uměleckoprůmyslové škole studoval restaurování nástěnných maleb v Litomyšli a poté Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v ateliéru malby u p. prof. Pavla Nešlehy. Věnuje se převážně fotorealistické malbě, seznámil se s ikonopisem, vyučuje techniku fresky, sgrafita a mozaiky. Své obrazy vystavoval na samostatných i skupinových výstavách v Praze, Lounech, Olomouci, ale i ve Štrasburku nebo Londýně. Na realistické malbě ho zajímá povrch předmětů. Jejich materiálové vlastnosti, lesk, barva a krása.

O galerii:

Galerie KusKovu ve své stálé expozici prezentuje umělecké předměty, šperky a užité umění z kovu a jeho kombinací s rozličnými materiály. KusKovu představuje díla a kousky převážně českých výtvarníků, uměleckých kovářů a šperkařů, ať již zkušených, nebo začínajících. Velký důraz klade zejména na originalitu a profesionální zpracování. Galerie pravidelně pořádá výstavy výtvarníků pracujících s kovem, ale i jinými materiály a médii.

Krátká videa z ateliéru:

https://www.youtube.com/watch?v=ij9YT_tyFDo&ebc=ANyPxKpk8Q022TmVtg00JfZeqdJ438l5UekQZ6ACPRC_xhIzL6ILocLAbXSh0FwKzLl-uDPkegA6fRVGwX09HRs2PInRCMOGDg

https://www.youtube.com/watch?v=FRTkr52mOUQ

 

http://www.kuskovu.cz/vystavy/i288-petra-a-petr-hamplovi-linearni-variace