TZ: Břetislav Malý a Timo

Břetislav Malý: Barva Místa / Timo: Intimo / Galerie města Třince / Třinec / 12. 5. - 30. 6. 2016

Dvojitá dávka umění: Břetislav Malý a TIMO

12. 5. – 30. 6. 2016

2 umělci (Břetislav Malý/TIMO)

2 výstavy (Barva místa a Intimo!)

2 prostory (kulturní dům a knihovna)

2 vernisáže v jeden den (čtvrtek 12. 5. od 18 a 19 hodin)

Břetislav Malý: Barva místa

Břetislav Malý, malíř působící jako asistent ateliéru Petra Kvíčaly na Fakultě výtvarných umění, představí v Galerii města Třince výběr z cyklu Barva místa. Pod kurátorským vedením Jana Zálešáka byl cyklus poprvé představen v Richard Adam Gallery – Galerie na mostě.

V Galerii města Třince bude vystaven cyklus zabývající se kontextem barev mezi sebou ve vztahu malby a konstrukce obrazu. Barva místa je jednou z výstavní série, kterou Malý věnoval volnému dialogu s texty Ludwiga Wittgensteina.

Galerie města Třince projevila zájem o vystavení „Barvy místa“ Břetislava Malého z toho důvodu, že je cyklus pojat podobně jako šňůra koncertů, z níž každé představení nabízí nové pojetí a ztvárnění Wittgensteinových textů o barvě v podobě pečlivě připravené instalace[WU1] .

Důvod vystavit zmíněnou sérii v Galerii města Třince znovu po jejím uvedení v Richard Adam Gallery je paralelně probíhající výstava Břetislavovy následné tvorby k tomuto tématu, která probíhá v Galerii města Blansko. Tím vzniká zajímavá paralela a dialog se otevírá znovu.

Ti, kteří práci Malého znají, si již delší dobu mohou všimnout tendence, se kterou obrazy vytváří. Obrazy můžou diváky z počátku odrazovat buď potlačenou, nebo naopak přehnanou barevností. Tyto obavy vznikají z toho, že vnímání díla nebude příjemným procesem. Hnědá a lomená zelená monotónnost se zdá být opakem toho, oč by malíř usiloval na cestě za libostí. Brzy ale zjišťujete, že obraz, jenž se jeví na fotografii anebo z většího odstupu neatraktivně, okouzluje detaily barevné fyzičnosti v přímém kontaktu. V Malého práci je patrný zájem o komplexnost vztahů malby a obrazu s důrazem na přirozenost.

Co jsou to barvy? Slovo s tak širokým rozsahem, jako barva, závisí na kontextu. Barvu můžeme chápat jako vjem v našem oku, který je tvořený světlem. Pro Břetislava Malého slovo barva znamená však něco jiného, než pouhý optický zážitek. V jeho tvorbě barva vystupuje jako velmi fyzický materiál zastoupený nátěrovou hmotou. Právě v tomto kontextu s barvou pracuje, tedy jako s materiálem, který roztírá po plátně štětci. Malý si ve zmíněném kontextu klade otázky vztahu barvy k podkladu. Uvědomuje si hmotnost barvy a uplatňuje při jejím roztírání odpovídající sílu. Tahy nezaměňuje za gesta, ale právě naopak zpřítomňuje jejich závažnost. Kompozice pouze vznikají na základě jednoduchého křížení štětců, které naráží na konstrukci rámu a protlačují plátno. Komplexnost je podmíněná vztahy povrchu, konstrukce a námětu.

Více informací o autorovi: www.bretislavmaly.com

TIMO: Intimo

Brněnskými ulicemi

chodec

žonglér s literami

vstupuje do galerie

levou nohou

zrakem zostřeným

Timovy pouliční básně a slogany vybuzují z každodenní letargie vtipnými či poetickými střípky, jejichž estetika není okoukatelná. Písmo je jednoduché, neestetizované, často snadno zaměnitelné za reklamní či oficiální nápis. Nepíše po kostelech, vlacích, památkách. Vybírá si zdi podjezdů, podchodů, protihlukové stěny, nebo místa, kde často močí v noci opilci, a píše jednoduše „…a přece se močí“, nebo k nenápadně instalované kameře přidá mluvící bublinu „Abych tě lépe viděla“. Na koši u autobusové zastávky před brněnskou onkologií pro změnu stojí utěšující „Ode zdi ke zdi, z rohu do rohu, bojím se, toužím po Bohu“.

Původem ze středostavovské rodiny z brněnské periferie. Mládí prožil mezi dálničním přivaděčem, skotačíc mezi zajíci a bažanty na tamním brownfieldu, mezi pravými úhly paneláků. S pokračujícím časem a přibývajícími vráskami začal lehce ohryzávat rožky svého okolí a pokrývat tehdy ještě duhově nezateplené sídliště nánosy barev. Písmena, skvrny a figury začaly potichu vstupovat do vyprázdněných ulic.

Do nočního ticha se ozývaly první výdechy sprejů. „Pssssssssssssss“. A s nimi první výkřiky typu “Rychle postavené krychle“, či „Zanechávám stopu, kolem sebe kopu“. Posledních 19 let pak po Brně a okolí přibývaly nevyžádané tiskové zprávy, neobjednané vyjádření k aktuálnímu dění, komentáře k politické situaci, ironické poznámky k reklamní explozi i osobní psychoterapeutické otisky v podobě krátkých textů. Stav trvá, nastolený kurz pokračuje.

V posledních třech letech ovšem autor také vstupuje do oficiálního prostoru města a galerií mnohdy bez použití svého pseudonymu a pracuje i na zakázkách rekonstrukcí brněnských dominant. Bez adrenalinového křepčení se snaží civilizovaně a v rámci pravidel uchopit a nepřekračovat vymezený prostor. Ozvěna z ulice však zůstává.

V Galerii města Třince TIMO představí sérii obrazů, fotografií, kreseb a jednoho prezidenta.

Autorský komentář:

„Aktuální výstava je výhřez z interiéru ateliéru. Tak trochu osobní inventura věcí, které vznikaly uvnitř, mimo outdoorové napětí, se snahou se alespoň trochu koncentrovat a umírnit. Výsledek je stále dosti neukázněný, rozcuchaný i rozsochatý, ale pokud by šlo, můžu snad to samé nazvat pestrostí.“

Více informací o galerii: www.galerietrinec.cz

Událost na FB: https://www.facebook.com/events/981580735243579/