TZ: Pavel Pepperštejn

Pavel Pepperštejn / Memory Is Over / PLATO – platforma (pro současné umění) Ostrava / Ostrava / 19. 5. – 21. 8. 2016

Pavel Pepperštejn: Memory Is Over

19. 5. – 21. 8. 2016

Galerie Multifunkční auly Gong

kurátor výstavy: Tomáš Glanc

vernisáž: 18. 5. 2016 v 18:00

architektonické řešení: Jan Šerých

Ve středu 18. května v 18 hodin bude zahájena výstava Pavla Pepperštejna nazvaná Memory is over. V galerii Multifunkční auly Gong představíme dva soubory jeho obrazů. Výstava bude volně přístupná a potrvá do 21. srpna 2016.

„Pavel Pepperštejn je malíř a spisovatel, jeden z nejvlivnějších ruských umělců své generace. Výstava v PLATO poprvé samostatně uvede do českého prostředí jeho výtvarné dílo. Po úspěšných výstavách v Paříži, Moskvě a Berlíně vybral kurátor Tomáš Glanc pro ostravskou výstavu dvě série obrazů, které − jak název napovídá − pracují s tématem paměti,“ řekl Marek Pokorný, umělecký manažer PLATO.

„Memory is over“ je pátou výstavou Galerie města Ostravy PLATO v tomto roce. Vloni navštívilo výstavy a doprovodné programy galerie více než 23 000 návštěvníků. Počínaje rokem 2017 bude PLATO fungovat jako příspěvková organizace města.

„Pepperštejn nespekuluje s možností prohlásit za současné umění cokoliv, ale jako geniální kreslíř a ilustrátor zcela srozumitelnými prostředky rozvíjí své psychedelické vize minulosti i budoucnosti lidstva, opřené o hlubokou erudici prosycenou ostrovtipem a radikálním nadhledem,“ doplňuje Tomáš Glanc, který je kurátorem výstavy a Pepperštejnovou tvorbou se zabývá už od 90. let.

Architektonické řešení výstavy navrhl výtvarný umělec Jan Šerých, který galerii Multifunkční auly Gong proměnil ve stylizovanou Ermitáž. U příležitosti zahájení výstavy vyjde také stejnojmenný katalog.

www.plato-ostrava.cz

Pavel Pepperštejn (*1966)

Výtvarný umělec, spisovatel, teoretik, filmař a módní návrhář, kultovní postava současné ruské kultury. V 80. letech studoval v Praze. Roku 1987 založil v Moskvě skupinu „Inspekce medicínská hermeneutika“ vycházející z předpokladu, že skutečnost je patologickým stavem a nemocní jsou i její aktéři. Ve své tvorbě s pronikavým a erudovaným humorem objevně zkoumá kulturní, historické a politické kontexty včetně aspektů vědeckých, antropologických a spirituálních. Stěžejními postupy jsou pro něj komentář, interpretace a ilustrace, často pracuje s imaginací založenou na halucinacích a změněných stavech vědomí.

PLATO – platforma (pro současné umění) Ostrava

Galerie města Ostravy

MULTIFUNKČNÍ AULA GONG

Dolní Vítkovice, Ruská 2993, Ostrava – Vítkovice

Otevřeno denně 10–18 h