TZ: Německý malíř Markus Lüpertz čestným občanem Liberce

Německý malíř Markus Lüpertz čestným občanem Liberce / Oblastní galerie Liberec / Liberec / 13. 5. 2016

foto: Jiří Jiroutek

Německý malíř Markus Lüpertz čestným občanem Liberce

Marcus Lüpertz získá čestné občanství a zahraje Liberečanům

Statutární město Liberec připravilo nevšední jazzový koncert, který se uskuteční ve čtvrtek 19. května 2016 v kavárně Oblastní galerie Liberec.Čestné občanství bude prof. Marcusi Lüpertzovi uděleno, u příležitosti jeho 75. narozenin, za jeho mimořádné zásluhy o umění a reprezentaci rodného města Liberce.

Umělec se narodil v roce 1941 v Liberci, ale v roce 1948 rodina uprchla do Německa a usadila se ve městě Rheydt v Porýní. Marcus Lüpertz vystudoval Kunstakademii Düsseldorf a stal se světově uznávaným představitelem neoexpresionismu. Je významným malířem, sochařem, básníkem, hudebníkem a pedagogem. Jeho díla jsou zastoupena v řadě významných známých muzeí a zdobí veřejný prostor několika evropských měst, například Berlína, Mnichova či Paříže. První, a prozatím poslední, výstava Lüpertzových děl v ČR se uskutečnila za autorovy osobní účasti v roce 2011 v Oblastní galerii Liberec.

Tentokrát však máme možnost si jej poslechnout. Nenechte si ujít tuto ojedinělou příležitost a přijďte na koncert, ve kterém vystoupí Marcus Lüpertz společně s vynikajícím muzikantem, vibrafonistou Wolfgangem Lackerschmidem a zpěvačkou Stefanií Schlesingerovou. Koncert zahájí liberecký band Apple Saxes.