TZ: Memento Tiziani

Memento Tiziani / Galerie Orlovna / Kroměříž / 19. 5. - 15. 9. 2016

Memento Tiziani / Příběh Proměn v dílech současných umělců

Termín výstavy: 19. května – 15. září 2016

Vernisáž: 19. května 2016 v 17:00 (Galerie Orlovna) a pokračování v 18:30 (Arcibiskupský zámek)

Ve čtvrtek 19. května se v Kroměříži uskuteční vernisáž dlouho připravované výstavy Memento Tiziani / Příběh Proměn v dílech současných umělců. Projekt byl uspořádán k výročí 440 let od úmrtí italského renesančního malíře Tiziana Vecellia, a zúčastnila se jej více než stovka vynikajících českých výtvarníků. Mezi vystavujícími najdeme taková jména jako Vladimír Kokolia, Tomáš Císařovský, Jaroslav Róna, Vladimír Merta aj. Vedle etablovaných českých výtvarníků se objeví ale i řada mladých nadějných umělců jako např. Patrik Hábl, Kristýna Šormová, Jan Gemrot a řada dalších. Kompletní seznam vystavujících přikládáme k této tiskové zprávě.

Hlavní myšlenkou celého projektu je připomenout význam Tizianova díla pro evropské umění prostřednictvím parafrází na jeho obraz Apollón a Marsyas, který je celosvětovým unikátem nacházejícím se ve sbírkách kroměřížského zámku. Plátno je v letošním roce zapůjčeno na výstavu renesančního umění do Metropolitního muzea v New Yorku, namísto něj bude v Kroměříži zahájena největší výstava současného umění na téma tohoto antického námětu na území České republiky.

Výstavu připravila Galerie Orlovna ve spolupráci s Muzeem umění Olomouc a Arcibiskupským zámkem a zahradami v Kroměříži. Hlavní část expozice bude instalována v Galerii Orlovně, „tizianovské“ obrazy a sochy však návštěvníci naleznou rovněž v obrazárně Arcibiskupského zámku v Kroměříži, a část výstavy budou moct spatřit i v Rotundě kroměřížské Květné zahrady. Díla jsou stylově i technicky velmi rozmanitá, ve výstavních prostorách nalezneme abstraktní malby i realistická ztvárnění zadaného tématu, nebudou chybět fotografie či práce na dřevě. Výtvarníci obdrželi pouze dvě omezení, a to téma parafráze na Tizianův obraz Apollón a Marsyas, a v případě obrazů rozměry plátna vycházející z rozměrů originálního Tizianova díla v poměru 1:2.

Slavnostní zahájení výstavy se uskuteční ve čtvrtek 19. května v 17 hodin v Galerii Orlovně, druhá část pak proběhne v 18:30 v Arcibiskupském zámku. V programu vernisáže zazní renesanční hudba v autentickém podání na dobový hudební nástroj vihuela.

V rámci výstavy bude probíhat celá řada doprovodných akcí, např. komentované prohlídky vedené samotnými autory vystavených děl, koncerty, workshopy, ale především již tradiční kroměřížská Noc galerií, která se uskuteční 3. června. Při této příležitosti bude představen obsáhlý katalog k výstavě, v němž budou zastoupena všechna vystavená díla. Více informací o výstavě a doprovodných programech naleznete na stránkách www.galerie-orlovna.cz a na facebookovém profilu www.facebook.com/galerieorlovna.

Hlavní pořadatel: Galerie Orlovna z.s., Na Sladovnách 1492, 767 01 Kroměříž

Další pořadatelé: Muzeum umění Olomouc, Arcibiskupský zámek a zahrady v Kroměříži

Iniciátoři výstavy: Ing. Jiří Antoš, CSc., akademický malíř Miroslav Malina, PhDr. Milada Frolcová

Kurátoři: Mgr. Aleš Vrtal, Mgr. Martina Šišková

Realizační tým projektu: Ing. Jiří Antoš, CSc., PhDr. Milada Frolcová, Mgr. Miroslav Kindl, Ing. Martin Krčma, MgA. Michal Malina, akademický malíř Miroslav Malina, Mgr. Martina Šišková, Mgr. Aleš Vrtal, Mgr. Ondřej Zatloukal

Partneři výstavy: Arcibiskupství olomoucké, Zlínský kraj, Město Kroměříž, Muzeum Kroměřížska, Švabinského kruh přátel výtvarného umění v Kroměříži, Národní památkový ústav, územní památková správa v Kroměříži, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti, Get Art, Chropyňská strojírna, Vodovody a kanalizace Kroměříž, Evektor.

Muzeum umění Olomouc | Patří k nejvýznamnějším institucím svého druhu v České republice, a to nejen z hlediska počtu spravovaných sbírkových předmětů (cca 185 000), ale také po stránce odborného záběru a výstavního programu. Výtvarnou kulturu od nejstarších dob po současnost představuje ve třech objektech: Arcidiecézní muzeum Olomouc (16 výstavních sálů a 300 uměleckých skvostů z 11. až 18. století, trezorové poklady olomouckých arcibiskupů, národní kulturní památka Přemyslovský hrad), Muzeum moderního umění (výtvarná kultura 20. a 21. století v 5 výstavních sálech, dlouhodobé tematické expozice moderního umění, krátkodobé výstavy významných současných umělců z ČR i zahraničí) a Arcidiecézní muzeum Kroměříž (Správa, ochrana a prezentace sbírek Arcibiskupského zámku v Kroměříži, které se řadí k nejhodnotnějším kolekcím svého druhu ve světovém měřítku).