TZ: PRAGUE NOW!

PRAGUE NOW! / Clam-Gallasův palác / Praha / 5. 5. - 10. 6. 2016

PRAGUE NOW! výtvarné umění / design / fotografie / artfashion

4. 5. – 10. 6. 2016

denně 10 – 18 hod.

Ve středu 4.5. byl v Clam - Gallasově paláci zahájen 1. ročník nového konceptu výtvarného umění a designu pod titulem PRAGUE NOW! Výstava, která představí současné renomované umělce i mladé výtvarníky potrvá do 10. června.

PRAGUE NOW! je první projekt svého druhu, který prezentuje různé, avšak spřízněné obory: výtvarné umění – malbu, sochu, umělecké sklo, uměleckou fotografii spolu s designem a svůj název odkazující na současnost dostala tato kurátorská přehlídka proto, že dramaturgicky slučuje nejnovější trendy v daném oboru.

První ročník je realizován v Clam Gallasově paláci, který je právem považován za chloubu pražské barokní architektury, v samém historickém srdci Prahy. Na ploše 420 m2 procházejí návštěvníci devíti speciálními instalacemi, jejichž dramaturgie byla svěřena několika kurátorům. Na široké platformě a v poměrně dlouhém, měsíčním časovém úseku je možné seznámit se s aktuálním děním na pražské výtvarné scéně.

„V Praze dosud chyběla konfrontace rozličných výtvarných oborů a designu,“ uvádí autorka koncepce a ředitelka expozice Iva Nesvadbová a pokračuje: „První ročník PRAGUE NOW! představí široké spektrum sochařských prací, a to jak etablovaných umělců jako je Erika Bornová, Monika Havlíčková a Lukáš Rais, tak i práce studentů sochařského ateliéru pražské Akademie výtvarných umění pod vedením Lukáše Rittsteina a Michala Cimaly.“

Naprosto ojedinělé jsou například instalace skleněných soch Martina Janeckého, prostorových artefaktů Evy Eisler, kabinetu designu Jessiky Hoffmeisterové i artfashion studentů Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze.

Důležitou složkou je samozřejmě samotná malba – například obraz Karla Štědrého, který je rovněž použit ve vizuálu přehlídky, dále díla Xenie Hoffmeisterové, Tomáše Císařovského, Zuzany Růžičkové, Jana Chovance, Martiny Smutné, Samuela Paučo. Umělecká fotografie je prezentována kolekcí velkoformátových prací Josefa Hníka.

„V dalších ročnících bychom rádi pokračovali v prezentaci nejaktuálnějšího dění nejen ve zmíněných oborech, ale i v dalších disciplínách jako je architektura, film a nová média“, uzavírá I. Nesvadbová.

Kurátorská přehlídka PRAGUE NOW!, která by se měla stát nedílnou součástí pražského kulturního dění, si klade za cíl pravidelně přispívat k popularizaci výtvarného umění v souladu s designem a architekturou, v čemž je tato koncepce zatím ojedinělá. Velmi působivý je i nový styl prezentace – sály a chodby barokního paláce dávají současnému umění zcela další rozměr.

Kurátorský tým projektu:

Socha - Lukáš Rittstein, Michal Cimala

Malba - Pavel Kubesa

Art Fashion - Anna Stárková, Johana Hamaďáková

Design - Jessica Hoffmeisterová

Architektura - Martin Rajniš

Koncepce projektu - Iva Nesvadbová

Prezentovaní autoři – klasická sekce: Erika Bornová, Tomáš Císařovský, Monika Havlíčková, Xénia Hoffmeisterová, Eva Eisler, Josef Hník, Jan Chovanec, Martin Janecký, Samuel Paučo, Ivo Pelichovský, Tomáš Predka, Lukáš Rais, Zuzana Růžičková, Martina Smutná

Sekce mladých autorů:  dle výběru kurátorů v souvislosti s diplomovými pracemi letošních absolventů UMPRUM a AVU, obor malba, plastika,

design, art fashion