TZ: Václav Mergl

Václav Mergl / Sekvence zastaveného času / AJG / Hluboká nad Vltavou / 14. 5. - 2. 10. 2016

Výstava Václav Mergl/ Sekvence zastaveného času, kterou připravila Alšova jihočeská galerie ve spolupráci s Mezinárodním festivalem animovaných filmů Anifilm, prezentuje nejen filmovou tvorbu Václava Mergla, ale také výběr z jeho koláží, kreseb, obrazů a různých objektů. Jeho invenční přesahy a propojení různých médií z něj činí výrazného autora české postmoderny. Náleží mezi umělce se širokým uměleckým záběrem a veřejnosti je znám především jako animátor, který získal četná světová ocenění. Krabi (1976), O panence Apolence (1979) nebo Homunkulus (1984) patří dnes již k legendárním počinům animovaného filmu. Jak poznamenal Jan Kříž, „tvorbu Václava Mergla charakterizuje metafyzický iracionalismus se silným existenciálním, hlubině psychologizujícím romantickým podtextem.“ „Tato výstižná věta jednoznačně vymezuje jeho vlastní tvorbu, kterou formovala surrealistická východiska, informelní tendence a komiks v 60. a 70. letech 20. století,“ dodává kurátor výstavy David Kubec.

„Duchovní úvahy Václava Mergla, fascinace vznikem a zánikem, zkoumání mnohosti a jednoty jej v kresebném projevu vedou k satirickému pojetí řádu a chaosu. Jeho kresby a koláže jsou ve své podstatě záznamy zachycující různé fáze a struktury metafyzických myšlenek. Výtvarné práce, vyznačující se sofistikovaným vrstvením, jsou zároveň deníky zaznamenávající různé životní situace, tedy Sekvence zastaveného času,“ uzavírá Kubec.

Václav Mergl se narodil 24. srpna 1935 v Olomouci. V letech 1958 až 1964 studoval na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze v ateliéru filmové grafiky u Adolfa Hoffmeistera. V minulosti se věnoval různým uměleckým disciplínám (byl malířem, grafikem, scénáristou, animátorem a režisérem), v současně době žije v Praze, kde se věnuje technice a estetice tradičního umění bonsají.

Jeho výtvarná tvorba je zastoupena ve sbírkách Alšovy jihočeské galerie, Muzea umění v Olomouci, Národní galerie v Praze a ve sbírkách soukromých.

Vernisáž výstavy Václav Mergl/ Sekvence zastaveného času proběhne v Domě Štěpánka Netolického v Třeboni ve středu 4. května 2016 od 15:00 hodin jako součást programu Mezinárodního festivalu animovaného filmu Anifilm.