TZ: Sonya Darrow

Sonya Darrow / (319) Czech / Galerie Art / Kino Art / Brno / 2. 5. - 29. 5. 2016

Sonya Darrow: (319) Czech

Galerie Art / Kino Art / Brno / 2. 5. – 29. 5. 2016

Vernisáž: 2. 5. 2016 / 17:30

Kurátor: Miroslav Maixner

Sonya Darrow je multimediální umělkyně pocházející z města Cedar Rapids v Iowě. Toto místo je důležitým kulturním centrem potomků českých a slovenských imigrantů v USA. Reflexe identity a mapování vlastních českých kořenů hraje ve tvorbě Sonyi Darrow také zásadní roli. Kromě toho, že se originálním způsobem zabývá textilním designem, spočívá těžiště její práce především v participativních a sociálně angažovaných komunitních projektech. Podobně jako v přístupu k textilním kolážím je pro ni důležitá konceptuální výstavba sítě vzájemných vztahů mezi vzpomínkami, kulturními odkazy, emocemi, předměty a místy. V tomto smyslu je její přístup zároveň sociálně antropologický, přesahující formu zúčastněného pozorování a implikující vlastní zapojení. Sama se tak stává součástí zkoumané reality, paměti, prostoru a příběhů, do kterých svým prostřednictvím zaplétá i diváka, návštěvníka výstavy. Tento „textilní“ přístup k prostoru, času a lidem dává vyniknout zajímavým „ornamentům“ vystavěným z nalezených nebo zapůjčených předmětů, audionahrávek, dokumentů, fotografií a akcí samotné autorky. Její osobnost se však zdaleka neztrácí v předivu participativní práce, ale jako výrazná postava pomyslného psychompa „průvodce duší“, či spíše autobiografický průvodce po vlastním textu, nás provází specifickým světem výstavy na pomezí etnografie a umění.

Číslo 319 je telefonní předvolba pro oblast východní Iowy osídlenou potomky českých a slovenských imigrantů. Do USA přicházeli v několika vlnách a usazovali se především v úrodných oblastech Středozápadu, přičemž Iowa jim v mnohém připomínala krajinu vzdálené vlasti, ze které vyšli. Cedar Rapids je druhým největším městem Iowy s výrazně multikulturní historií sahající od původních indiánských obyvatel přes středoevropské osadníky až po syrsko-libanonskou muslimskou komunitu. Navzdory silnému míchání různých kulturních vlivů má město pro potomky českých, moravských a slovenských imigrantů výsadní kulturní postavení. Kromě malebné čtvrti Czech Village se tu nachází Národní české & slovenské muzeum a knihovna (National Czech & Slovak Museum & Library (NCSML)). Tato krajanská instituce patří k nejvýznamnějším v USA a dlouhodobě dokumentuje projevy tradiční kultury a identity lidí s českými a slovenskými kořeny. Práce Sonyi Darrow reprezentuje v USA poměrně rozšířenou praxi spolupráce mezi umělci a muzejními institucemi. Její projekt (319) Czech je příkladem takové spolupráce. Paradoxně na jeho počátku stála přírodní katastrofa. V roce 2008 postihly město Cedar Rapids povodně, které zdevastovaly rozsáhlou oblast shodou okolností osídlenou právě potomky Čechů a Slováků. Poškození bylo takové, že většina zasažených domů musela být zbourána a lidé přesídleni. Sonya Darrow tak ve svém projektu propojila práci umělkyně, etnografky i jakési pomyslné strážkyně paměti lidí a míst, která díky povodni zmizela. Projekt (319) Czech je obrazným znovunavštívením i revizí. V průběhu práce s krajanskou komunitou nashromáždila rozsáhlý audiomateriál, množství dokumentů a artefaktů, se kterými pracuje buďto metodou brikoláže, vlastní intervence nebo výrazem blízkým muzejním expozicím se zdůrazněním informativního rozměru instalace.

Doprovodný program k výstavě: Výstava na hlavní galerijní zdi bude doplněna v den vernisáže projekcí a prezentací autorky. /17:30 – 19:00