TZ: To bych zvládl taky. Umění moderny v komiksech

To bych zvládl taky. Nová kniha komiksů o moderním umění / Galerie OFF/FORMAT / Brno / křest knihy 5. 5. 2016 v 18h

TO BYCH ZVLÁDL TAKY / nová kniha komiksů o moderním umění

"Budeme šťastni, když kniha probudí žáka, pomůže učiteli, pobaví rodiče i babičku a dědu"

5. 5. 2016 v Galerii OFF/FORMAT představí čtveřice mladých autorů z řad výtvarníků, učitelů, kurátorů a hudebníků svoji knížku komiksů o umění moderny.

Magda Navrátilová Garguláková přišla s vizí komiksové knihy pro děti i dospělé, Ondřej Navrátil a Petr Kovář přepsali moderní dějiny do několika vět a bublin a Marta Kovářová rozstříhala staré učebnice, aby reprodukce obrazů vytvořily co nejvěrnější kulisy pro osudy jejich tvůrců. Jejich kniha obsahuje 13 komiksových příběhů, které přibližují díla moderního umění úplně normálním lidem. Mladším i starším. Čerstvým i poučeným. Inspirací jim byla oblíbená kniha z dětství - Obrázky z českých dějiny a pověstí, ve které, tak jako v té jejich, jsou osobité obrázkové stripy doprovozeny krátkým upřesňujícím textem. Pro potřeby škol se autoři přidrželi členění knihy do zavedených výtvarných směrů, dali jim však nové přiléhavé přezdívky (např. Secese - Přidej orchidej, Expresionismus - Výkřik, Pop-Art - Plechovky a hvězdy...). Ačkoli jsou spisovatelé ostřílení učitelé, přeci se při práci na knize několikrát pohádali: jak správně vyslovit jména některých umělců? Rozhodli se, že spor zodpovědně vyřeší a českou výslovnost cizích jmen příhodným způsobem vyvedli na předsádkách knihy.

Knížku přečtete za odpoledne, skutečně prozkoumat ji však zabere mnohem déle.

Kniha vychází jako novinka popularizující literatury Katedry výtvarné výchov PdF MU v nakladatelství MUNIPRESS. Svazek bude k zakoupení při křtu, dále v síti knihkupectví v ČR a na Slovensku.

To bych zvládl taky / Umění moderny v komiksech

Křest knihy a výstava

čtvrtek 5. 5. 2016 v 18h

Galerie OFF/FORMAT

Gorkého 41, Brno 602 00

www.offformat.cz

Knihu pokřtí: děkan Pedagogické fakulty MU Jiří Němec, vedoucí katedry Výtvarné výchovy PdF MU Radek Horáček a vykladač autorského zákona pro MU Pavel Koukal

Doprovodný program: výtvarná dílna, představení knihy a komentovaná prohlídka výstavy pro školy.

Výstava potrvá do 12. 5. 2016, úterý + neděle 14-19 hodin