TZ: Cena Jindřicha Chalupeckého 2016 představuje kompletní doprovodný program

Cena Jindřicha Chalupeckého 2016 představuje kompletní doprovodný program / Praha / 12. 4. 2016

Cena Jindřicha Chalupeckého 2016 představuje kompletní doprovodný program

Nejprestižnější české ocenění pro výtvarné umělce, Cena Jindřicha Chalupeckého, navazuje i v letošním roce na tradici bohatých doprovodných programů. Ty se odehrávají během celého ročníku napříč Českou republikou tak, aby co nejvíce lidí mělo možnost seznámit se s tvorbou finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého. Těmi jsou pro letošní ročník Aleš Čermák, Katarína Hládeková, Anna Hulačová, Matyáš Chochola a Johana Střížková. Pro letošní rok připravila zcela novou koncepci doprovodných programů renomovaná kurátorka Tereza Jindrová. Výraznou novinkou budou nárazové pop-up výstavy finalistů a laureátů CJCH v regionálních galeriích či silná účast mimořádných zahraničních osobností ze světa výtvarného umění.

Doprovodné programy Ceny Jindřicha Chalupeckého (CJCH) můžeme podle současného dlouhodobého plánu rozdělit do dvou kategorií. „Zaprvé jde o události, které jsou spjaty s letošními finalisty CJCH, zadruhé programy pro veřejnost, jejichž cílem je reflektovat historii ceny, její dosavadní laureáty, finalisty i porotce a celkově přispívat do odborné i širší veřejné diskuse o současném umění,“ vysvětluje Tereza Jindrová, autorka konceptu doprovodných programů pro rok 2016.

Do doprovodných programů Ceny Jindřicha Chalupeckého spadají společné i individuální prezentace všech letošních finalistů. Jako první se 16. března uskutečnila společná prezentace na půdě Fakulty výtvarných umění VUT v Brně, která proběhla za bohaté účasti studentů i pedagogů. Finalisté CJCH představili svou tvorbu ve spolupráci s vybranými studenty z různých ateliérů. Podobným způsobem bude koncipováno i další společné setkání na Fakultě umění a designu UJEP v Ústí nad Labem, které je plánováno na první týden v květnu. Prezentace všech finalistů dohromady pak uzavře tradiční podzimní setkání na Akademii výtvarných umění v Praze.

„Všem pěti finalistům budou také věnována samostatná setkání, jejichž podoba závisí převážně na individuálních preferencích každého z nich. Místo, termín a především cílovou skupinu si vybírá každý finalista sám,“ říká Jindrová. Aleš Čermák ukáže svou tvorbu už 27. dubna na Pecha Kucha v Praze ve spolupráci s handicapovanými herci. Johana Střížková chystá na květen spolu s některými dosavadními laureáty CJCH provizorní “kadeřnický salon” pro obyvatele Prahy 7. V červnu zrealizuje Anna Hulačová workshop pro pražské včelaře v Machově včelíně u Krušlova. Matyáš Chochola pak bude v polovině července intervenovat mezi návštěvníky hudebního festivalu Creepy Teepee v Kutné Hoře a Katarína Hládeková se chce v srpnu představit rekreantům u Brněnské přehrady.

Programy pro veřejnost organizované Společností Jindřicha Chalupeckého zahrnují široké spektrum aktivit nad rámec prezentace aktuálních finalistů a jedná se o dlouhodobou dramaturgii. Novinkou jsou od letošního roku tzv. pop-up výstavy a intervence do regionálních galerií, jichž se zúčastní někteří loňští finalisté i dosavadní laureáti ceny. V první polovině roku budou takovéto nárazové výstavy uskutečněny v Jihlavě, Liberci a Chebu, na podzim pak v Roudnici nad Labem a ke konci roku snad také v Českých Budějovicích.

Pod označením Café Chalupecký se skrývají především setkání s významnými a zajímavými osobnostmi současného umění, přičemž letos se jedná zejména o zahraniční hosty. 10. května se v rámci doprovodných programů uskuteční diskuse k retrospektivě Jána Mančušky v Moravské galerii v Brně s londýnským kurátorem a někdejším porotcem CJCH Jonathanem Watkinsem. Na začátku června navštíví Prahu newyorská kurátorka a ředitelka EFA Project Space Michelle Lévy a v rámci doprovodných programů k finálové výstavě proběhne setkání s polskou kurátorkou galerie Bunkier Sztuki Anetou Rostkowskou.

„Na podzim pak samozřejmě proběhnou také doprovodné programy pro širokou veřejnost k výstavě letošních finalistů, jejímž hostem je i francouzská umělkyně a držitelka prestižní Turner Prize Laure Prouvost. Programy k výstavě budou koncipovány ve spolupráci s Lektorským oddělením Národní galerie v Praze, na jejíž půdě se výstava letos koná,“ uzavírá Tereza Jindrová.

Přesné termíny a podrobné informace k jednotlivým akcím budou průběžně zveřejňovány na webových stránkách a facebookovém profilu Ceny Jindřicha Chalupeckého.

Kalendář (březen – srpen):

Březen – srpen 2016

Samostatné prezentace finalistů CJCH

27. dubna od 20.20 hod., Praha, kino Aero – akce Aleše Čermáka v rámci Pecha Kucha

7. května, Praha 7, Galerie Trafačka, areál Holešovické tržnice, 11-14h – akce finalistky CJCH Johany Střížkové

Červen, Praha – akce finalistky CJCH Anny Hulačové

9. července, Kutná Hora, festival Creepy Teepee – akce finalisty CJCH Matyáše Chocholy

20. srpna, Brno, Brněnská přehrada – akce finalistky CJCH Kataríny Hládekové

Společné prezentace finalistů CJCH

16. března, Brno, FaVU VUT v Brně – společná prezentace finalistů

4. května, Ústí nad Labem, FUD UJEP – společná prezentace finalistů

Setkání se zahraničními odborníky

10. května, 18h, Brno, Moravská galerie v Brně – kavárna PRAHA – diskuse s londýnským kurátorem Jonathanem Watkinsem

31. května, Praha – setkání s newyorskou kurátorkou Michelle Lévy

Pop-up výstavy a intervence v regionálních galeriích

18. května, 17h, Roudnice nad Labem, Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem – vernisáž intervence Jiřího Černického do stálé expozice

2. června, Jihlava, Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě – vernisáž pop-up výstavy Pavla Sterce

Červenec, Cheb, Galerie výtvarného umění v Chebu – vernisáž intervencí do stálých expozic

Máš umělecké střevo?

16. března - workshopy Máš umělecké střevo a Wacom v DOX za účasti umělkyně Veroniky Vlkové – proběhlo

18. března - 1. semifinálové kolo MUS v Moravské galerii – proběhlo

1. dubna - 2. semifinálové kolo MUS v DOX - proběhlo

20. května, Brno, Moravská galerie v Brně – vyhlášení vítězů školské soutěže “Máš umělecké střevo?”

20. – 30. května - Máš umělecké střevo - výstava děl studentů v Moravské galerii

Složení mezinárodní poroty:

Holly Block, kurátorka a ředitelka The Bronx Museum of the Arts, New York, USA

předsedkyně poroty

Jiří Kovanda, umělec, Česká republika

Alexandra Kusá, teoretička umění a ředitelka Slovenské národní galerie, Bratislava, Slovensko

Gunnar B. Kvaran, ředitel The Astrup Fearnley Museum of Modern Art, Oslo, Norsko

Pavlína Morganová, teoretička umění a kurátorka, Česká republika

Marek Pokorný, výtvarný kritik a kurátor, umělecký manažer Galerie města Ostravy PLATO, Česká republika

Marina Shcherbenko, kurátorka a odborná poradkyně v Bottega Gallery a Shcherbenko Art Centre, Kyjev, Ukrajina