Top5týdne 19. 4. 2016

PLATO příspěvkovou organizací města Ostravy, ředitel Moravského zemského muzea byl odvolán, otevření nové stálé expozice v Alšovce, nalezení ztraceného Caravaggia (?) a Art Cologne 2016.

1/ PLATO bude příspěvkovou organizací města Ostravy

PLATO platforma (pro současné umění), která doposud pod vedením Marka Pokorného fungovala jako grantový projekt pod sdružením Trojhalí Karolina, za nímž stojí mecenáš Jan Světlík, se 1. července stane příspěvkovou organizací Ostravy. Vznikla tak veřejná kunsthalle, která se bude stěhovat z dosavadního útočiště v Gongu v oblasti Dolních Vítkovic. Od příštího roku by měla najít zázemí v bývalém obchodním domě Bauhaus a ještě později ve zrekonstruovaných městských jatkách stojících hned vedle. Plány PLATO Ostrava přiblížil její umělecký ředitel Marek Pokorný serveru Ostravan.cz.

2/ Martin Reissner končí v čele Moravského zemského muzea

Ministr kultury Daniel Herman 14. dubna nečekaně odvolal generálního ředitele druhého největšího muzea v zemi. Martin Reissner působil v čele instituce od roku 2009, kdy byl Václavem Jedličkou jmenován bez výběrového řízení. Byl dlouhodobě kritizován svými zaměstnanci, na které měl vyvíjet i psychický nátlak. Nejvýznamnějším pochybením Reissnera ve funkci bylo údajně nepodložené odvolání antropoložky Martiny Galetové, která měla v muzeu vést dvoumilionový grant poskytnutý Grantovou agenturou ČR. Na místo ředitele bude vypsáno výběrové řízení. Svůj zájem o účast v něm již projevil náměstek pro odbornou činnost Jiří Mitáček, který byl dočasně pověřen vedením muzea.

3/ Alšova jihočeská galerie otevřela novou stálou expozici

Galerie si k 60. výročí fungování v jízdárně zámku v Hluboké nad Vltavou nadělila novou stálou expozici nazvanou Meziprůzkumy / Sbírka AJG 1300 – 2016. Expozice je výsledkem několikaleté spolupráce instituce s Hynkem Látalem z budějovické katedry dějin umění a Martinem Vaňkem, který působil v AJG a v Moravské galerii v Brně. Cílem je představit sbírky galerie komplexně – již od 60. let totiž vlastní nejen slavnou kolekci středověkého umění, ale i významnou sbírku českého moderního a současného umění. Cílem kurátorského dua je expozici pravidelně obměňovat a doplňovat intervencemi současného umění – jako první se představil Patrik Hábl pracující s vrcholně středověkým Kristem z Božího hrobu z Českých Budějovic.

4/ Objevena nová malba od Caravaggia?

Před dvěma lety našli na půdě domu nedaleko Toulouse ve Francii obdivuhodně zachovalou malbu pokrytou prachem. Nyní někteří z expertů prohlásili, že se nepochybně jedná o originální dílo slavného Itala Caravaggia. Obraz znázorňující Juditu a Holoferna byl oceněn na 120 milionů euro a francouzské úřady zakázaly jeho vývoz ze země. Vzápětí se ovšem objevila řada neméně přesvědčivých hlasů zpochybňujících navrženou atribuci – hovoří se dokonce o tom, že nalezený obraz je výjimečně dobře vytvořeným falzem.

5/ Veletrh Art Cologne 2016

Minulý týden proběhl jeden z největších prodejních veletrhů moderního a současného umění Art Cologne 2016. Během několika dní se prezentovalo na dvě stovky galerií z celého světa reprezentující to nejlepší ze současného umění. Tradičně měly převahu západoevropské instituce, k vidění však byly i prezentace středo- a východoevropských galerií. Z Česka se nezúčastnila žádná výstavní síň. Dobře se prodávali jak zavedení umělci, tak nastupující generace.

Matěj Kruntorád | Narozen 1986, vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se památkové péči (stavební průzkumy v Národním památkovém ústavu v Brně, teorie a dějiny restaurování) a uměleckohistorické topografii (v Ústavu dějin umění Akademie věd). S Artalk.cz spolupracuje od roku 2009.