TZ: On, ona, ono

On, ona, ono / Galerie Rampa / Ústí nad Labem / 21. 4. – 20. 5. 2016

Ester Geislerová, Linda Klimentová, Vladimír KIVA Novotný, Johana Střížková, Jana Šárová: On, ona, ono

Galerie Rampa / Ústí nad Labem

21. 4. – 20. 5. 2016

Výstava je prvním projektem, uvedeným v rámci výstavního cyklu s názvem S tebou i se mnou. Celkem budou v galerii Rampa představeny čtyři na sebe navazující výstavy, jejichž pojící linií je téma pohlavní identity a její odraz v tvorbě mladých umělců.

Úvodní výstava je zaměřena na reflexi mužství a ženství. Pokládá si základní otázku: Pokud jsme od tří let schopni říct, jakého pohlaví jsme nositeli, co přichází s vědomím, že jsem holka nebo kluk a s přibývajícími léty chlapec/dívka, muž/žena?

Výstava představuje díla pěti mladých českých umělců – Ester Geislerové, Lindy Klimentové, Vladimíra Novotného, Johany Střížkové a Jany Šárové a umožňuje divákovi zamyslet se nad stereotypy ve vnímání pohlaví, nad tím, jak jsme nebo nejsme otevřeni přijmout odlišnosti v myšlení a cítění druhých. Co je vlastně normální? Do jaké míry jsme v našem jednání ovlivněni předsudky? A jak vnímáme sami sebe? Umělci se pohlavní identitou ve svých uměleckých dílech zabývají zejména od druhé poloviny 20. století stále častěji. Výstava On, ona, ono je však zaměřena na mladé české umělce, tedy na to, jak se toto téma do umění promítá v současné době.

Vystaveny jsou práce odlišných přístupů i médií, jejichž prostřednictvím má divák možnost nahlédnout do širokého pole způsobů uvažování nad tímto tématem. Ester Geislerová zde uvádí video, ve kterém vstupuje do mužské role, plátna Lindy Klimentové nejsou jen něžné siluety ženské postavy, Vladimír Novotný se zabývá dospíváním, proměnou chlapce v muže, video i fotografie Johany Střížkové a malby Jany Šárové umožňují zamyslet se nad stereotypy ve vnímání mužské/ženské role a nad tlakem, který je na nás společností vyvíjen, abychom určitým způsobem vypadali a jednali.

Autorky projektu a kurátorky výstavy: Tereza Havlovicová, Martina Patočková, Petra Uhlířová

Vizuální styl: Denisa Vaníková

Autor textů: Tereza Havlovicová

Doprovodný program:

V rámci vernisáže 20.4.2016 proběhne performance Eleny Pecenové a Jiřího Pitrmuce.

Ve dnech 25.4. a 9.5. budou probíhat pondělní galerijní animace pro studenty SŠ.

Otevírací doba galerie: po-pá 10:00-18:00 hod.

Budova Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, Pasteurova 9, Ústí nad Labem

Informace na facebookové stránce Fakulty umění a designu, email: rampafud@gmail.com

www.fud.ujep.cz

Výstavu pořádá Fakulta umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

Pasteurova 9, 400 96, Ústí nad Labem. Vznikla v rámci předmětu Kurátorský workshop IV. Autorky výstavy jsou studentky oboru Kurátorská studia s odborným vedením docenta Michala Kolečka.