TZ: Artscape Norway

Artscape Norway / Galerie architektury Brno / Brno / 15. 4. - 29. 5. 2016

Galerie Architektury Brno a Galerie Jaroslava Fragnera uvádí multimediální výstavní projekt věnovaný norské krajině a veřejnému prostoru pod názvem Artscape Norway.

ARTSCAPE NORWAY

Norsko vsadilo už v roce 1994 na spojení turistického ruchu, ochrany přírody a současného umění. Tamní úřady následně založily 18 národních turistických tras protínajících celou zemi, které dohromady měří 2 060 kilometrů. A jejich milníky se staly odpočívadla, vyhlídky a další užitkové stavby, stejně jako plastiky nebo drobná architektura v krajině - vše podle návrhů mladých tvůrců z celého světa. „Pozoruhodný je nejen výsledek, který každoročně oceňují statisíce návštěvníků z celého světa. Pro tuzemské prostředí může být velmi inspirativní i cesta, která k tomuto „norskému zázraku“ vedla,“ uvádí výstavu ředitel Galerie Architektury Brno Gabriel Kurtis. „Na celé koncepci i jednotlivých realizacích totiž spolupracovali ekologové, krajinní architekti a urbanisté, kunsthistorici, nechyběli ani odborníci na turistický ruch nebo zástupci samosprávy, “ dodává kurátor výstavy a ředitel Galerie Jaroslava Fragnera Dan Merta.

Výstava Artscape Norway je součástí mezinárodního projektu, který pomocí fotografie, dokumentu a videoartu představuje umělecká díla a drobnou architekturu, které se staly součástí norské krajiny a veřejného prostoru. Výstava prezentuje ojedinělou koncepci využití současné umělecké tvorby pro zpřístupnění výjimečných lokalit na území Norska formou citlivého dialogu umělce a přírody, návštěvníka a krajiny; architektura či artefakty se zde stávají součástí přírody. Projekt vznikal jako putování za těmito uměleckými počiny po celém Norsku a zprostředkovává možnost jiného pohledu na krajinu a veřejná prostranství. Kontinuální péče Norského království o kulturní krajinu a veřejný prostor prostřednictvím unikátních site specific počinů je fenoménem, který zkvalitňuje život místním komunitám a fascinuje zahraniční návštěvníky. Výstavu doprovází stejnojmenná publikace.

kurátoři výstavy: Dan Merta, Jiří Havran, Henrik der Minassian

fotografie: Jiří Havran, Filip Šlapal, Jarle Wæhler, Kristýna Strejcovská, Steinar Skaar, Bjarne Riesto

umělci: Inghild Karlsen, Tone Myskja, Jiří Černický

Země mrazivých vyhlídek – dokument: Dan Merta (scénář), Jan Strejcovský (režie), Filip Marek (kamera)

Více informací o projektu: www.artscape-norway.eu, www.gjf.cz

Projekt je financován z Fondu EHP, program CZ 06 – kulturní dědictví a současné umění. Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska.

Projekt vznikl za podpory EEA Grants Galerie Jaroslava Fragnera a norské instituce NTR – Národní turistické trasy a Galerie ROM ve spolupráci s BAS – Bergen Arkitekthøgskole, Národním muzeem umění, architektury a designu a Artscape Nordland.

Výstava bude zahájena ve čtvrtek 14. dubna 2016 v 18.00 hodin v prostorách Galerie Architektury Brno a bude otevřena denně od 10.00 do 18.00 hodin do 29. května 2016.

Vstupné na výstavu je dobrovolné.