TZ: Motýlí efekt

Motýlí efekt / Galerie Industra Art / Brno / 7. 4. - 1. 5. 2016

Veronika Přikrylová, Markéta Souhradová a Martin Zvěřina: Motýlí efekt

Kurátorka: Tereza Záchová

Vernisáž: 6. 4. 2016

Fb event vernisáže

Je chaos řád? 

Galerie Industra Art vás srdečně zve na vernisáž výstavy Motýlí efekt, která proběhne ve středu 6. dubna v 18 hodin. Kolektivní práci autorů Veroniky Přikrylové, Markéty Souhradové a Martina Zvěřiny doplní v rámci události Lukáš Palán a Michal Janík s hudebním projektem 1flfsoap.

Motýlí efekt - Veronika Přikrylová, Markéta Souhradová a Martin Zvěřina

Dne 29. prosince 1979 proběhla přednáška Edwarda Lorenza Predictability: Does the flap of a butterfly’s wings in Brazil set off a tornado in Texas?, která se uskutečnila při zasedání Americké asociace pro pokrok ve vědě ve Washingtonu v USA. Tento jev je znám jako efekt motýlích křídel. Vyjadřuje jisté vědecké uvažování ve vývojovém systému, kdy malé změny mohou předznamenávat důsledky proměn v delším časovém průběhu.

Autoři Veronika Přikrylová, Markéta Souhradová a Martin Zvěřina se nebojí opřít o citlivost tématu a najít v něm určitý únik i ironii. Jejich umělecké instalace na sebe bezprostředně reagují a tak promění galerijní prostor v něco nepatrného, subtilního, co však může zapříčinit, že na druhé polovině Země zmizí světadíl.

Tereza Záchová, kurátorka výstavy:

„Vztáhneme- li obraz chaosu na dnešní společnost, jakoby jím v současnosti procházela. Je to předpoklad našich malých změn, které jsme konali během několika let? Přijde tedy hurikán nebo tornádo? A opět se cyklicky dostáváme na začátek. Naše myšlenka, která nemusí být ani nutně vyřčena, však může způsobit velké události. Většina důležitých okamžiků nám totiž uniká. Žijeme v současnosti jiný život v kyberprostoru internetu než ten, který se odehrává tady a teď. Nevnímáme přítomnost, která je podstatou našich rozhodnutí, které mohou mít důsledky v oné budoucnosti.“

Galerie otevřena: st – so: 13 – 19 h, ne: 10 – 19 h

Doprovodný program:

1flfsoap

Experimentální boyband z Brna. Lukáš Palán & Michal Janík. Živá elektronika, kytara, bicí.

Tumblr

Fb