Top5týdne 5. 4. 2016

Michal Novotný mezi nejvlivnějšími kurátory Evropy, znovuotevření Fait Gallery ve Vaňkovce, Michal Sedláček nejspíš bude městským architektem Brna, UPM otevřelo depozitář a zemřela Zaha Hadid.

1/ Michal Novotný mezi nejvlivnějšími kurátory Evropy

Americký webový portál Artsy zveřejnil jména dvaceti nejvlivnějších mladých evropských kurátorů. Do prestižního seznamu se z Česka dostal Michal Novotný, kurátor pražské Futury. Artsy vyzdvihuje zejména Novotného schopnost vytvářet paralelní sólo výstavy (Harun Farocki a Zbyněk Baladrán nebo právě chystaný projekt spojující Thomase Jeppeho a Kasiu Fudakowski). Společnost Novotnému dělají například Natalia Sielewicz z varšavského Muzea moderního umění, Hendrik Folkerts z kasselské Documenty nebo Raphael Gygax působící v Zurichu. Výběr portálu Artsy potvrzuje zásadní roli Berlína a Londýna jako center současného umění a nových kurátorských postupů.

2/ Znovuotevření Fait Gallery ve Vaňkovce

Poté, co loni opustila prostory bývalé brněnské Vaňkovy továrny Adam Gallery, získala lukrativní výstavní místo Fait Gallery sídlící doposud v bývalém klášterním pivovaru v Králově Poli. Galerie pod vedením Denisy Kujelové otevřela nově získané prostory 23. března vernisáží tří výstav: Kateřina Vincourová vystavuje pod vedením hostující kurátorky Martiny Pachmanové, dvojice Jiří Franta & David Böhm a Ewa & Jacek Doroszenko jsou představeny prostřednictvím Kujelové. Znovuotevření galerie působící od roku 2012 si zasloužilo širokou mediální pozornost.

3/ Michal Sedláček vedoucím Kanceláře městského architekta v Brně?

Rozhodovala odborná mezinárodní porota, v níž zasedla například městská architektka Kodaně Tina Saaby, teoretik Adam Gebrian nebo ředitel pro plánování města Vídně Thomas Madreiter. Ve dvoukolovém výběrovém řízení byl Radě města Brna doporučen Michal Sedláček, který porazil například Osama Okamuru nebo Michala Sedláka (přehled všech kandidátů a jejich životopisů je k nahlédnutí na stránkách města). Porota ocenila zejména Sedláčkovy mezinárodní zkušenosti a schopnosti vést tým spolupracovníků. Docent Michal Sedláček působil jako spolupracovník Franka Gehryho a v Los Angeles řídil pobočku architektonické společnosti Aedas.

4/ Uměleckoprůmyslové muzeum má nový depozitář

Pražské UPM otevřelo nový centrální depozitář v pražských Stodůlkách. Stavba za 315 milionů financovaná z programu Ministerstva kultury poskytne nejen prostory pro sbírkové předměty, ale i zázemí pro restaurátory, kurátory nebo pracovníky evidence. Z právě rekonstruované budovy při Palachově náměstí se přestěhuje na šest desítek lidí. Hlavní výstavní prostory se otevřou až 1. července 2017. Depozitář bude přístupný 9. dubna v rámci dne otevřených dveří.

5/ Zemřela Zaha Hadid

Ve věku 65 let předčasně zemřela Zaha Hadid, jedna z nejvlivnějších architektek současnosti. Hadid, narozená v Bagdádu, proslula odvážnými vizionářskými projekty invenčním způsobem pracujícími s prostorem. Mezi její poslední projekty patřil plavecký stadion pro londýnskou olympiádu nebo egyptský pavilon šanghajského EXPO. Její nejslavnější práce je však stavba Rosenthalova střediska pro současné umění v Cincinnati. Za svoji práci roku 2003 získala prestižní Pritzkerovu cenu.

Matěj Kruntorád | Narozen 1986, vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se památkové péči (stavební průzkumy v Národním památkovém ústavu v Brně, teorie a dějiny restaurování) a uměleckohistorické topografii (v Ústavu dějin umění Akademie věd). S Artalk.cz spolupracuje od roku 2009.