Top5týdne 15. 3. 2016

Vyhlášena osobnost roku, Tate Gallery už nesponzoruje BP, nové výstavy v Brně, El Greco bude k vidění v Olomouci a roku 2015 poklesl světový trh s uměním.

1/ Vyhlášena cena Osobnost roku

Redaktoři a spolupracovníci Art + Antiques, Artalk.cz a Galerie výtvarného umění v Chebu vybrali laureáty letošní umělecké ceny Osobnost roku. Vítězi se stejným počtem hlasů se stali Eva Koťátková a Jiří Valoch. Koťátková loni výstavou v galerii Prádelna dokončila disertaci na VŠUP a vystavovala v New Yorku. Valoch měl samostatnou výstavu v galerii Tranzidisplay a na jeho sbírce je postavena část nové stálé expozice současného českého umění Moravské galerie. Cena, kterou je černý čtverec vytvořený loňským vítězem Zbyňkem Baladránem, bude předána na přelomu března a dubna.

2/ Společnost BP od příštího roku končí s podporou Tate Gallery

Ropný gigant BP od roku 2017 ukončuje smlouvu o sponzorství londýnské Tate Gallery. Prakticky 30 let trvající partnerství bylo předmětem řady kontroverzí především v posledních letech. Společnost BP je celosvětově kritizována nejen kvůli znečišťování životního prostředí, což se projevilo rovněž v performativních akcích v samotné galerii. BP nadále sponzoruje řadu britských kulturních institucí včetně British Musea nebo National Portrait Gallery.

3/ Nové výstavy v Brně

Dům umění města Brna otevřel 9. března tři nové výstavy – pro hlavní prostor vytvořil site-specific instalaci malíř Milan Houser. V dalších prostorách Domu umění vystavují architekti David Kraus a Svatopluk Sládeček. Posledním vystavujícím je Robert V. Novák, který prezentuje své fotografie. V Uměleckoprůmyslovém paláci Moravské galerie byla v pátek otevřena výstava designéra Maxima Velčovského Vše za 39, která je pomyslným zahájením roku designu, jenž vyvrcholí tradičním Bienále a bude zakončen prezentací dua Olgoj Chorchoj.

4/ V Olomouci bude vystaven El Greco ze sbírek Metropolitního muzea

Náhradou za zápůjčku Tizianova Apolla a Marsya ze sbírek olomouckého arcibiskuptsví na Moravu přicestuje Klanění pastýřů od El Greca. New Yorkské Metropolitní muzeum dílo zapůjčí od června, kdy bude vystaveno v Arcidiecézním muzeu v Olomouci v rámci desetiletého výročí instituce. V rámci jubilea bude přebudována celá stálá expozice, která je proto do 2. června zavřená.

5/ Pokles světového trhu s uměním

Z výzkumů společnosti Arts Economics plyne, že loni postihl trh s uměním pokles 7 %. Je to poprvé od roku 2011, kdy obchod s uměním nerostl. Přestože padlo několik výjimečných částek (například za Modiglianiho nebo Gaugina), celkový obrat byl 63,8 miliard dolarů. Na vině je zejména pokles trhu s levnějším uměním a situace v Číně. Její umělecký trh zaznamenal propad díky horší ekonomické situaci země. Rostl naopak objem prodeje uměleckých děl ve Spojených státech.

Matěj Kruntorád | Narozen 1986, vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se památkové péči (stavební průzkumy v Národním památkovém ústavu v Brně, teorie a dějiny restaurování) a uměleckohistorické topografii (v Ústavu dějin umění Akademie věd). S Artalk.cz spolupracuje od roku 2009.