TZ: Zemřela Terry Haass, pařížská umělkyně s moravskými kořeny

Zemřela Terry Haass, pařížská umělkyně s moravskými kořeny / Muzeum umění Olomouc / Olomouc / 11. 3. 2016

Ve věku nedožitých 93 let zemřela v noci na 1. března v Paříži sochařka, malířka a grafička s moravskými kořeny Terry Haass. Informaci potvrdila historička umění Gina Renotiére, kterou s umělkyní pojilo dlouholeté přátelství a v roce 2006 připravila v Muzeu umění Olomouc její rozsáhlou retrospektivu.

Terry Haass se narodila 17. 11. 1923 v Českém Těšíně. Část dětství strávila v Mohelnici, studovala dívčí odbornou školu Pöttingeum v Olomouci, poté kvůli židovskému původu v roce 1939 utekla před nacisty z Československa do Francie. Tady vystudovala dějiny umění a živě se zajímala o staré i moderní umění.

V roce 1941 se odstěhovala do New Yorku. O pět let později vstoupila do ateliéru Williama Stanleye Haytera, který do New Yorku již v roce 1940 přemístil z Paříže svůj slavný „Atelier 17“. Tam se poznala a spolupracovala po boku mimo jiné Joana Miróa, Andréa Massona nebo Yvese Tanguyho. V roce 1951 odešla do Paříže, kde se v tiskařské dílně Rogera Lacourièra setkala například s Pablem Picassem. Ve stejné době studovala mezopotamskou archeologii a získala v tomto oboru diplom na Ecole du Louvre. Účastnila se významných vykopávek na Blízkém a Středním východě – v Izraeli, Turecku, Libanonu, Afghánistánu a Iránu. Přátelila se s dcerou Alberta Einsteina, organizovala pomoc pro děti z Tibetu.

Její výtvarná tvorba je zastoupena ve sbírkách muzeí a galerií po celém světě (např. Anglie, Belgie, Brazílie, Dánsko, Německo, Spojené státy, ale také Kamerun). Rozsáhlou kolekci vlastní i Muzeum umění Olomouc, které Terry Haass uspořádalo v roce 2006 rozsáhlou retrospektivu s názvem Světlo - prostor - čas. Výstava nabídla průřez její tvorbou od 40. let 20. století po současnost. Představila její grafické práce, obrazy, plastiky i kostýmní návrhy. Součástí výstavy byl dokumentární film Terry z Montmartru režisérky Olgy Špátové, který odvysílala Česká televize.

„Terry Haass žila neuvěřitelně bohatý, tvůrčí a smysluplný život. Neměla čas na únavu, nepřipouštěla si ani věk, ani čas, stále měla tvůrčí plány. Je pro mě ctí, že jsem se s tak činorodou a charakterní ženou mohla potkat a spolupracovat s ní,“ vzpomněla historička umění a kurátorka olomoucké výstavy Gina Renotiére.

Muzeum umění Olomouc | Patří k nejvýznamnějším institucím svého druhu v České republice, a to nejen z hlediska počtu spravovaných sbírkových předmětů (cca 185 000), ale také po stránce odborného záběru a výstavního programu. Výtvarnou kulturu od nejstarších dob po současnost představuje ve třech objektech: Arcidiecézní muzeum Olomouc (16 výstavních sálů a 300 uměleckých skvostů z 11. až 18. století, trezorové poklady olomouckých arcibiskupů, národní kulturní památka Přemyslovský hrad), Muzeum moderního umění (výtvarná kultura 20. a 21. století v 5 výstavních sálech, dlouhodobé tematické expozice moderního umění, krátkodobé výstavy významných současných umělců z ČR i zahraničí) a Arcidiecézní muzeum Kroměříž (Správa, ochrana a prezentace sbírek Arcibiskupského zámku v Kroměříži, které se řadí k nejhodnotnějším kolekcím svého druhu ve světovém měřítku).