TZ: Maxim Velčovský

Maxim Velčovský / Vše za 39 / Moravská galerie v Brně: Uměleckoprůmyslové muzeum / Brno / 11. 3. – 22. 5. 2016

Maxim Velčovský: Vše za 39

Hlavní výstavní prostor – přízemí,

Uměleckoprůmyslové muzeum Moravské galerie, Husova 14, Brno

11. 3. – 22. 5. 2016, vernisáž 10. 3. 2016 v 18 H

Autor výstavy – Maxim Velčovský

Kurátor výstavy – Radek Wohlmuth

Grafické řešení – Studio Ex Lovers

Dvojsmyslný název Vše za 39 významově osciluje mezi „mramorem“ retrospektivy a atmosférou levných lidových výprodejů, což se promítne i do vizuální podoby expozice. Výstava je koncipovaná k nadcházejícím čtyřicátinám Maxima Velčovského a poprvé komplexně představuje tvorbu jednoho z nejvýraznějších českých designérů střední generace

Projekt se v první řadě zaměřuje na Velčovského ikonické práce, jako je porcelánový kelímek Pure White nebo holínková váza Waterproof. Ukáže nejvýznamnější realizace pro studio Qubus, Křehký, Mint London a Lobmeyr Wien. K tomu představí také tvorbu s přesahem k volnému umění – soubory domácích objektů, dokumentaci provokativních akcí či nezveřejněné cykly fotografií. Nechá nahlédnout i do autorovy osobní mytologie, ať již skrze dětské kresby či kuriózní sbírky.

„Jsem trochu divnej designér. Snažím se staré tvary vracet do hry, zneužívám tvarosloví supermarketové ,krajiny‘, reaguju objektem na nějakou příčinu. Miluju improvizaci, zajímá mne experiment a proces je pro mne často důležitější než výsledek,“ říká o své tvorbě autor výstavy Maxim Velčovský.

Kurátor Radek Wohlmuth do jedné linie staví někdy už kultovní Velčovského produkty a utajený formativní svět, který je podstatou autorova typického redesignového přístupu, vytěžujícího kromě jiného i obecné charakteristiky češství, včetně tradice kutilských principů. Součástí výstavy je také samostatná prezentace studentů Ateliéru keramiky a porcelánu při Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, v jehož čele Maxim Velčovský stojí.

Doprovodné programy nabídnou kromě komentované prohlídky i několik autorských workshopů. Současně s výstavou vznikne první monografický katalog Maxima Velčovského v grafickém zpracování pražského studia Ex Lovers, který bude vizuálně velmi těsně svázán s výstavou, dokonce natolik, že je možné o něm uvažovat jako o doslovném přenosu výstavy na papír.

Křest katalogu proběhne za přítomnosti Maxima Velčovského v Uměleckoprůmyslovém muzeu dne 5. 5. od 18.00.

MAXIM VELČOVSKÝ (*1976) je jedním z nejvýraznějších českých designérů své generace, jehož práce zřetelně rezonuje i v mezinárodním kontextu. Absolvoval UMPRUM v Praze, kde

v současnosti téměř pět let vede Ateliér keramiky a porcelánu. V roce 2002 spoluzakládal studio Qubus, které v českém prostředí sehrálo významnou roli v popularizaci designu směrem

k veřejnosti, podobně jako časopis Blok, v jehož redakci od počátku působil. Je iniciační postavou „nové vlny“ českého designu. V roce 2007 získal titul Designér roku. Jeho práce jsou zastoupeny např. ve Victoria & Albert Museu v Londýně, Neue Sammlung v Mnichově nebo Design Museu v Lausanne. Je art-direktorem firmy Lasvit působící po celém světě.

Spolupráce Maxima Velčovského a Moravské galerie začala projektem ART IS HERE. Tento název zastřešoval obnovu, kterou prošel v minulém roce Pražákův palác, jedna z pěti budov galerie. V rámci něj představil Velčovský intervenci ve vstupní části expozice Moderního umění. A protože rok 2016 je pro Moravskou galerii ROKEM DESIGNU, sezona v Uměleckoprůmyslovém muzeu začíná právě výstavou tohoto autora. Tendence o propojení umění s průmyslem je jasně čitelná v novém Designshopu, kde je možné zakoupit vybrané Velčovského produkty.