TZ: Jana Hunterová

Jana Hunterová / Cosplayers / Oblastní galerie Liberec / Liberec / 10. 3. 2016 – 22. 5. 2016

Jana Hunterová fotí slavné literární postavy

Prakticky každý den se dozvídáme o zájmech a zálibách lidí, které se většinové společnosti mohou zdát bizarní. Pro tyto skupiny se vžilo označení subkultury. A jedné takové subkultuře se věnovala také fotografka Jana Hunterová. Z jejího zájmu vznikla série portrétních fotografií, která představuje Oblastní galerie Liberec.

Fotografka Jana Hunterová se dlouhodobě věnuje dokumentární tvorbě na pomezí fotožurnalismu a subjektivního dokumentu. Původně liberecká fotografka, která dnes žije a tvoří v Praze, patří k zakládajícím členům fotografické skupiny v okruhu Šimona Pikouse 7´65.

Stylizaci černobílé fotografie v její tvorbě brzy vystřídal barevný dokument, digitální zrcadlovku fotoaparát. „S ním také nafotila sugestivní dokument, cyklus vysoce stylizovaných portrétů subkultury mladých lidí, tzv. Cosplayers,“ přibližuje námět výstavy kurátor Luděk Lukuvka a pokračuje: „Cosplayers je hnutí, původně z Japonska, které vyznává kostýmní stylizaci do literárních postav, často hrdinů fantasy románů, nebo postav cyberpunkových komiksů.“

Cyklus portrétů Jany Hunterové, který představuje liberecká galerie, rozehrává skutečnou hru hledání a skrývání identity, frekventované téma v české fotografii. Jana Hunterová zvolila adekvátní formu téměř manýristicky pojaté fotografie. „Zajímavé je, že fotografie vznikaly prostřednictvím mobilního telefonu“, doplňuje Luděk Lukuvka.  Výsledný soubor skvěle vystihuje formální i obsahová témata současné fotografie.

Výstava Jany Hunterové je v lázních nainstalovaná ve Fotogalerii NIKA. Výstava potrvá do neděle 22. května.

Galerie Liberec je otevřená denně mimo pondělí od 10 do 17 hodin, ve čtvrtek do 19 hodin. Každý čtvrtek galerie nabízí vstup zdarma. Oblastní galerie Liberec je příspěvkovou organizací Libereckého kraje.