Top5týdne 8. 3. 2016

Dům umění a další projekty v Ústí nad Labem; Armory Show a Independent Art Fair v New Yorku; ukončení projektu Muzea současného skla ZIBA; rekordní prodej Čapkova obrazu; nové výstavy v MG.

1/ Dům umění a další projekty v Ústí nad Labem

Fakulta umění a designu UJEP v Ústí nad Labem otevřela ve zrekonstruovaném prostoru bývalé menzy Dům umění. Hlavním kurátorem je Michal Koleček, který připravil zahajovací výstavu malíře a grafika Jaroslava Prášila. V ústecké Galerii Hraničář začala mezinárodní výstava současného umění Dům módy, jež reflektuje současnou problematiku tzv. fast fashion. Galerie Emila Filly v Ústí hostí kurátorský projekt Jana Zálešáka Apocalypse me.

2/ Armory Show a Independent Art Fair v New Yorku

V New Yorku proběhly dva významné veletrhy umění. Od 3. do 6. března se konal 22. ročník Armory Show. Přehlídky moderního a současného umění se zúčastnilo 205 galerií z 36 zemí. Součástí programu bylo kolokvium zabývající se perspektivami současného afrického umění. Ve stejném termínu se uskutečnil 7. ročník veletrhu Independent Art Fair, na němž se prezentovalo na 45 galerií. Veletrh se přestěhoval do reprezentativních prostor Spring Studios a podle recenze v New York Times už není tak nezávislý jako ve svých počátcích.

3/ Ukončení projektu Muzea současného skla ZIBA

V minulém týdnu rezignoval tým připravující Muzeum současného skla ZIBA, jež mělo vzniknout v budově bývalé Živnobanky na pražských Příkopech. Budovu koupila čínská společnost CEFC, s níž se nedařilo dohodnout na rekonstrukci objektu pro potřeby muzea. Projekt je proto pozastaven na dobu neurčitou.

4/ Rekordní prodej obrazu Josefa Čapka

V pražské aukční síni European Arts proběhl rekordní prodej obrazu V červnu (Kraj) od Josefa Čapka. Cena rozměrné malby letní krajiny z roku 1938 se z vyvolávací ceny 5 milionů korun vyšplhala na rekordních 14,1 milionu korun bez aukčních poplatků. Doposud byly nejdražšími Čapkovými díly Děvče v růžových šatech a Námořník a Fantomas, jež se v minulých letech prodaly za 12, resp. 13 milionů korun.

5/ Nové výstavy v MG

Moravská galerie zahájila v Pražákově paláci výstavy Jána Mančušky a Patricie Flexové. Mančuškova výstava Čas Příběh Prostor je podle kurátora Víta Havránka zaměřena na hlavní otázky, jimiž se umělec zabýval. Oproti loňské retrospektivě v GHMP přináší brněnská výstava jiný výběr děl. Zhlédnout ji je možné do 22. května. Patricie Flexová v rámci projektu Výměna rolí. Atrium 2005-2015 prezentuje v MG malby na pomezí portrétu a abstrakce. Výstava nese název Rysy a je otevřena do 1. června.

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.