TZ: PLATOvideo06 — modernismus

PLATOvideo06 — modernismus / PLATO - platforma (pro současné umění) Ostrava / Ostrava / 10. 3. – 1. 5. 2016

PLATOvideo06 — modernismus

Trojhalí Karolina – suterén

Jen Kratochvil, kurátor výstavy

vernisáž: 9. 3. 2016 v 18:00

Adéla Svobodová, grafická úprava

Lenka Liberdová a Kateřina Pavlů, produkce

Dita Eibenová, doprovodný program

V úterý 9. března bude v 18 hodin zahájeno šesté PLATOvideo. Kurátor Jen Kratochvil představí ve filmovém centru Cineport trojici videí spojených s tématem modernismus. Videa Louidgiho Beltrama a Grace Weir budou následně veřejně promítána v suterénních sálech Trojhalí Karolina až do 1. května 2016.

„Nově cyklus projekcí připravuje kurátor a kritik Jen Kratochvil, který dříve působil v Národní galerii a podílel se tam na projektu Prostor pro pohyblivý obraz/Moving Image Department. Další změnou jsou projekce ve filmovém centru Cineport, kterými budeme zahajovat každé pokračování cyklu. Kinosál na Dole Hlubina nabídne návštěvníkům větší komfort než suterénní sály v Trojhalí Karolina, zároveň to bude příležitost obohatit setkání s filmy a videi o komentář kurátora a debatu s diváky,“ řekl umělecký manažer galerie Marek Pokorný.

Cyklus PLATOvideo seznamuje veřejnost se širokým spektrem tvorby domácích i zahraničních umělců, kteří pracují s médiem pohyblivého obrazu. Filmy a videa jsou promítány v suterénních sálech Trojhalí Karolina, které každé pokračování cyklu mění v projekční místnosti volně přístupné veřejnosti.

„PLATOvideo06 zahájíme projekcí filmu Carlose Amoralese nazvaného The Man Who Did All Things Forbidden, dále uvedeme videa Cinelândia Louidgiho Beltrama a A Reflection on Light Grace Weir. Tvorba autorů z Mexika, Francie a Irska znejišťuje naše vnímání modernismu jako globálního fenoménu, který se stal základním ideovým kamenem 21. století. Zažitou interpretaci moderních dějin budou zpochybňovat i další pokračování cyklu věnovaná tématům válka, 70. léta a digitální doba,“ doplnil kurátor výstavy Jen Kratochvil.

Galerie města Ostravy PLATO zprostředkovává od roku 2013 setkání se současným výtvarným uměním nebo i s literaturou a hudbou. V průběhu uplynulého roku navštívilo výstavy a doprovodný program platformy více než 23 000 návštěvníků.

Aktuality a doprovodný program k výstavě najdete na www.plato-ostrava.cz

Jen Kratochvil (*1986)

Kurátor a kritik působící v Praze, člen kurátorské organizace Are. Jako kurátor připravoval monografické výstavy (Federico Diaz: Excentric Gravity, Galerie Zdeněk Sklenář; Matyáš Chochola: Astral Dust Astral, Grimmuseum Berlin) i program pražské Entrance Gallery. Působil v Národní galerii, kde společně s Adamem Budakem etabloval nový Prostor pro pohyblivý obraz/Moving Image Department. Byl zástupcem šéfredaktora portálu Artalk.cz, své kritické texty publikoval také v časopisech Fotograf, Art+Antiques a A2. Letos je nově kurátorem cyklu PLATOvideo, pro příští rok připravuje dramaturgii Fotograf Festivalu.