TZ: Michal Burget

Michal Burget / Konec starých časů / Galerie AMB: Sbor kněze Ambrože / Hradec Králové / 10. 3. - 6. 4. 2016

Michal Burget: Konec starých časů

zahájení výstavy: čtvrtek 10. března 2016 v 17:30

výstava potrvá do: středy 6. dubna 2016

kde: Galerie AMB, Sbor kněze Ambrože, Ambrožova 729/1, Hradec Králové

otevřeno: Galerie je otevřená v době před bohoslužbami, klíč ochotně zapůjčí na faře v objektu,  telefonicky se lze objednat na telefonním čísle koordinátorky KK3 Jany Vincencové 721 21 77 34

Klub Konkretistů KK3 ve Sboru kněze Ambrože v Hradci Králové připravil pro návštěvníky výstavu náchodského malíře Michala Burgeta. Michal Burget (1970) absolvoval pražskou Akademii výtvarných umění v ateliéru grafiky, malby a klasických malířských technik. Důslednou realistickou formou maluje situace v krajině, které jen těžko pocházejí ze skutečné reality, jejich původ je spíše snový a myšlený. V nádherné opuštěné krajině nás malíř překvapuje pozůstatky vojenské techniky, lišejníkem obrostlými tanky, fantomatickými rytíři, benzinkami nebo letadlovou lodí a babylonskou věží. Naopak uprostřed frekventované dálnice umístí katedrálu, jako symbol duchovního života. Najdou se i paralely s Melancholií Larse von Triera, s vizí zániku v obraze Třetí síla – Vetřelec. Přes všechny konflikty lidstva, které hrozí eliminací obyvatelstva, neodvratný a překvapivý konec může přijít z třetí strany, a tuto katastrofu nedokážeme zvládnout. Obraz Vetřelec je zároveň reakcí na válku v Iráku, na souboj civilizace s civilizací, nové doby se starou.

Plátno Konec starých časů naznačuje, že to dobré v životě neustále končívá. Leckdy cítíme, že zlatý věk nám prokluzuje pod rukama a svět se řítí vesmírem nových možností, které přinášejí jen komplikace, a nic zajímavého ani přínosného. Právě v té sebevražedné rychlosti je dobré mít svou dočasnu autonomní zónu, úkryt na nějakém těžko dostupném místě. Nemylme se, tohle není útěk před tím, co správný a plný život obnáší. Jde o vědomé odmítnutí destruktivní složky civilizace, toho, co nám je diktováno, aniž bychom viděli pádné důvody. Čím je lidská svoboda okleštěná byrokracií, daněmi z dýchaného vzduchu, očkováním proti neexistujícím chorobám, dluhem na hlavu už od nemluvněte, velkým bratrem, který nás sleduje a policejním státem?

Už na počátku malířské kariéry Michala Burgeta nazval jeho přístup teoretik Jan Kříž kritickým romantismem. Umělec svými obrazy vyjadřuje absurdní paradox, v němž vězí kdekterý náš současník: jsme příliš skeptičtí, abychom věřili ve své vlastní ideály, jimiž je čistota, láska, spravedlnost a svoboda, nezištnost, dobro a přátelství.

Michal Burget přiveze z Náchoda své velkoformátové Zbabělce, Pádící oblaka s mýtickým památníkem Jana Žižky z Trocnova, Historii malířství a mnoho dalších obrazů, včetně těch nejnovějších. V nich malíř své charakteristické motivy, obranné pevnosti v horách, maluje do přírody zachycené impresivní technikou, která vyvolává atmosféru soumraku, pozdního slunečního dopoledne, nebo studeně namodralého svítání.

Přijďte si prohlédnout největší a nejkrásnější obrazy namalované realistickým způsobem, které jste kdy v Ambroži viděli. Během vernisáže malby Michala Burgeta doprovodí velebný zvuk varhan.

Následovat bude výstava legendárního malíře Viléma Baleje a jeho kolegy Jakuba Romanova pod názvem Out of Focus ve čtvrtek 7. dubna 2016