TZ: Živly v nás. Katastrofa a její obraz v kultuře 19. století

Živly v nás. Katastrofa a její obraz v kultuře 19. století / Západočeská galerie v Plzni / Plzeň / 26. 2. - 22. 5. 2016

Živly v nás. Katastrofa a její obraz v kultuře 19. století

Výstava byla připravena ve spolupráci s Národní galerií v Praze k programu 36. ročníku plzeňského mezioborového sympozia k problematice 19. století, pořádaného každoročně v rámci festivalu Smetanovské dny, tentokrát na téma Člověk a společnost 19. století tváří v tvář katastrofě.

Člověk a společnost tváří v tvář katastrofě je věčným tématem české kultury a tentokrát i 36. ročníku plzeňského mezioborového sympozia věnovaného problematice 19. století. Výstava doprovázející tradiční událost zohlední fenomén živelné katastrofy a její obraz v rozvíjející se industriální společnosti, jejíž důsledky neseme doposud. V dílech Mikoláše Alše, Julia Mařáka, Antonína Mánesa, Josefa Navrátila, Jaroslava Panušky, v řadě vizuálně působivých dobových dokumentů, fotografií, grafik, filmové projekci ukážeme způsoby, jakými se společnost i umělci potýkali s nečekaným ohrožováním lidské potřeby bezpečí a jistoty.

Výstava konfrontuje obraz bouře jako metafory strachu nebo ohrožení v krajinomalbě 19. století s živlem ohně a přitažlivou silou jeho plamenů v námětech pozorování katastrofy jako atrakce. Obraz nečekané síly vody, reálné katastrofy povodně (nebo požáru), se pak střetává s paralelní proměnou alegorie živlů. Změna obrazu zde závisí na vývoji formujícího se pojišťovnictví a ochrany právě proti nim.

Komentované prohlídky s autorkou výstavy Evou Bendovou (Národní galerie v Praze): 30. 3. a 21. 4. 2016 od 17 hodin.

Více zde.