TZ: ZČG vydala českou verzi vzpomínkové knihy Willa Semlera, syna objednavatelů loosovského interiéru na Klatovské 110

ZČG vydala českou verzi vzpomínkové knihy Willa Semlera, syna objednavatelů loosovského interiéru na Klatovské 110 / Západočeská galerie v Plzni / Plzeň / křest 16. 2. 2016 v 17h

Západočeská galerie v Plzni ve spolupráci s Willem Semlerem vydala český překlad knihy, jejíž anglický originál vyšel v Austrálii v roce 2006 vlastním nákladem autora. Kniha je unikátním a humorně pojatým svědectvím o předválečné Plzni a zachycuje i další osudy kdysi jedné z nejvýznamnějších plzeňských rodin. Přibližuje podrobnosti emigrace v roce 1939 i nové začátky rodiny v Austrálii.

Will Semler (nar. 1923) je synem původních majitelů bytu Oskara a Jany Semlerových a v době emigrace před nacistickým režimem mu bylo 15 let.

Knihu doplňuje několik desítek unikátních fotografií z rodinného archivu a přibližně dvě desítky autorových kreseb včetně plánku Plzně jeho dětství.

Když se v říjnu 2015 práce na českém vydání chýlily k závěru, napsal Will Semler editorovi: „Pokud lidé dostanou mou knihu a nebudou se smát, budete jim muset napařit pořádnou pokutu. Ahoj Vilouš“

Kniha, která dává Semlerově rezidenci příběh, bude zatím v prodeji na pokladnách výstavních síní Západočeské galerie v Plzni v Pražské 13 a 18 a v Semlerově rezidenci na Klatovské 110.

Její slavnostní představení pro veřejnost se koná v úterý 16. února 2016 od 17 hodin v přednáškovém sále Západočeské galerie v Pražské ulici 13.

SEMLEROVA REZIDENCE

Interiér bytu rodiny Oskara Semlera (1931–1934)

Klatovská 110, Plzeň

www.semler.cz

Unikát mezi památkami architektury 20. století v České republice představuje byt rodiny Oskara Semlera, spolumajitele firmy produkující drátěné zboží, předně gramofonové jehly značky Sem. Přestože se Adolf Loos pravděpodobně účastnil jen stanovení základní prostorové koncepce (podrobné řešení navrhl jeho žák Heinrich Kulka), lze interiér považovat za určitý vrchol Loosovy činnosti v Plzni. V jediném případě vznikl vícepodlažní byt s plynulou návazností prostor různých výšek, tedy s tzv. Raumplanem. Interiér, který má šest hlavních úrovní, silně připomíná pražskou Müllerovu vilu, která jeho vzniku předcházela. Na rozdíl od ní je však vestavěn do staršího domu.