Jak přemýšlejí architekti? S tužkou v ruce! Pedagogové Fakulty architektury ČVUT v Praze vydávají knihu skic předních českých architektů

Jak přemýšlejí architekti? S tužkou v ruce! Pedagogové Fakulty architektury ČVUT v Praze vydávají knihu skic předních českých architektů / ČVUT v Praze / Praha / 10. 2. 2016

To nejosobnější ze své tvorby – první ideje ve formě skic odhaluje padesát českých architektů v knize Skici – Sketches. Výběr koncepčních náčrtů a kreseb sestavil tým vedený pedagogy Fakulty architektury ČVUT v Praze Jano Stempelem a Janem Jakubem Tesařem. Knihu ve středu 3. února 2016 pokřtil na FA ČVUT v Praze knižní grafik Michal Cihlář.

„Naučit se skicovat znamená mimo jiné vytvořit si, nebo spíš objevit, vlastní vyjadřovací jazyk, který vám vyhovuje, se kterým se dorozumíváte sami se sebou i s ostatními. Není to monolog, je to dialog s vašimi vizemi, které oživeny na papíře poměřujete kritickým okem. Když člověk listuje touto knihou, uvědomí si, jak jsou skici jednotlivých autorů odlišné a jedinečné, asi stejně jako otisky prstů nebo DNA“, konstatuje v úvodním slovu ke knize Ivan Vosecký, vedoucí Ústavu výtvarné tvorby FA ČVUT.

Rozmanitost kreseb s odkazem na stavby, které z nich vzešly, přináší jedinečný dokument nejen o stavu české architektury, ale i o lidské stránce této profese. V publikaci naleznete skici Mirko Bauma, Jana Bočana, Evy Jiřičné, Jana Kaplického, Ladislava Lábuse, Josefa Pleskota, Martina Rajniše, Vladimíra Sitty, Aleny Šrámkové, Davida Vávry, Zdeňka Zavřela a mnoha dalších. Všechny osobnosti navíc v krátkých textech vysvětlují, co pro ně skicování znamená.

„Tato kniha doplňuje určitý nedostatek. Ne, že by dosud nevycházely knihy obsahující architektonické skici, ale většinou se jedná o skici jednotlivých hvězd evropské architektury. Teď však máme před sebou knihu, která obsahuje v rychlosti improvizované kresby několika generací architektů jedné země…… představují různé způsoby analytického myšlení. „Královská cesta“ neexistuje. To „čtenáři“ či divákovi sděluje tato kniha, a také to, že navzdory všem mylným představám začíná projektování staveb právě takto“, v recenzi András Szalai z Fakulty architektury Technické univerzity v Budapešti.

Kniha vychází v nakladatelství KANT v edici ARCHITEKTURA garantů prof. Ing. arch. Jána Stempela a Ing. arch. Jana Jakuba Tesaře z Fakulty architektury ČVUT v Praze. V edici doposud vyšly např. bestseller 99 DOMŮ nebo anglická publikace CZECH HOUSES. Kniha je určená nejen odborné veřejnosti, ale všem „kulturním“ lidem v Čechách a díky dvojjazyčnému provedení i v zahraničí.