Top5týdne 9. 2. 2016

Národní galerie oslavila 220. výročí, byly vyhlášeny nominace na Prix Marcel Duchamp, česká zastávka sympozia Frontiers of Solitude, Muchova Slovanská epopej pojede do Asie a Magistrát města Brna schválil dotace na kulturu.

1/ Národní galerie slaví 220 let 

V pátek ve Veletržním paláci proběhla velkolepá oslava 220 let od založení Společnosti vlasteneckých přátel umění v Čechách, předchůdkyně Národní galerie. V rámci hojně navštíveného slavnostního večera byly za účasti řady hostů otevřeny výstavy Aj Wej-weje, El Hadji Syho nebo Davida Černého. V paláci Kinských byla otevřena jubilejní výstava Velkorysost. Umění obdarovat. Celý víkend byly všechny expozice a výstavy otevřeny zdarma, což přilákalo rekordních 30 tisíc návštěvníků.

2/ Prix Marcel Duchamp zná své nominanty

V Paříži byla zveřejněna čtyři jména nominovaných na prestižní francouzskou cenu pro mladé umělce Prix Marcel Duchamp. Vítěz ocenění, udělovaného od roku 2001, získá finanční odměnu 35 tisíc euro a možnost vystavovat v Centre Georges Pompidou. Pro rok 2016 nominace získali: Kader Attia, Yto Barrada, Ulla von Brandenburg a Barthélémy Toguo. Vítěz bude vyhlášen v říjnu.

3/ Sympozium Frontiers of Solitude v Praze

V pátek a sobotu proběhla pražská zastávka mezinárodního sympozia Frontiers of Solitude (Na pomezí samoty). Akce zkoumá možnosti proměn krajiny, ve které žijeme, na základě názorů umělců, kurátorů a dalších hostů. Součástí sympozia je výstava fotografických výsledků projektu, která v galeriích Školská 28, Ex Post a Galerii Fotograf potrvá do začátku března. Vystavena jsou díla českých, norských a islandských umělců, kteří v minulém roce zkoumali předem určené typy krajiny v těchto zemích.

4/ Muchova Epopej bude cestovat po světě

Od března 2017 budou plátna Slovanské Epopeje Alfonse Muchy vystavena v tokyjském National Center of Art. Následně se díla přesunou do Číny, kde budou vystavována v několika městech až do ledna 2018. Praha, která je vlastníkem děl, předpokládá, že Epopej bude následně prezentovat české umění v Jižní Korey a Chicagu. Kam se díla vrátí však není doposud jisté – město zvažuje jak stavbu výstavní síně, tak pokračování spolupráce s Národní galerií.

5/ Magistrát města Brna schválil dotace na kulturu

Více než 3 miliony korun rozdělil brněnský magistrát mezi 27 projektů souvisejících s výtvarným uměním. Největší částky (takřka půl milionu) dostane o. p. s. Vaizard na projekt Industra art a 4AM Forum pro architekturu a média na výstavní a přednáškovou činnost v kavárně Praha. Z brněnských peněž bude již tradičně podpořen i artalk.cz. Na konci ledna zveřejnilo seznam podpořených kulturních projektů rovněž Hlavní město Praha.

Matěj Kruntorád | Narozen 1986, vystudoval dějiny umění na Masarykově univerzitě v Brně. Věnuje se památkové péči (stavební průzkumy v Národním památkovém ústavu v Brně, teorie a dějiny restaurování) a uměleckohistorické topografii (v Ústavu dějin umění Akademie věd). S Artalk.cz spolupracuje od roku 2009.