Top5týdne 2. 2. 2016

Vítězný projekt pavilonu na Bienále architektury v Benátkách, zemřela Ludmila Padrtová, výběrová řízení na AVU, Tizianův Apollo a Marsyas na cestě do New Yorku a vernisáž Jiřího Černického v Rudolfinu.

1/ Vítězný projekt na Bienále architektury v Benátkách

Na 15. Bienále architektury v Benátkách bude Českou a Slovenskou republiku reprezentovat projekt Benjamína Brádňanského, Petra Hájka, Víta Halady, Jána Studeného a Mariána Zervana nazvaný Starosť o architektúru – na príklade jedného domu: areálu Slovenskej národnej galérie v Bratislave. Devítičlenná porota, jíž předsedal architekt Adam Gebrian, vybírala z dvaceti čtyř přihlášených návrhů.

2/ Zemřela Ludmila Padrtová

V neděli 24. ledna zemřela ve věku 84 let malířka Ludmila Padrtová, jež v  ústraní během 50. let vytvořila pozoruhodná abstraktní díla. Poté se autorka na dlouhá léta zcela odmlčela a k umělecké tvorbě se vrátila až po padesáti letech. V roce 2014 jí Muzeum umění Olomouc uspořádalo vůbec první retrospektivu.

3/ Výběrová řízení na AVU

Rektor Akademie výtvarných umění vypsal výběrová řízení na místa vedoucích pedagogů Ateliéru malířství I, Ateliéru grafiky I a Ateliéru sochařství II. Další výběrová řízení proběhnou na Katedře teorie a dějin umění, kde jsou vypsané konkurzy na vyučující dějin umění od starověku po středověk a od novověku po klasicismus. Přihlášky je možné podávat do 11. března.

4/ Tizian v New Yorku

Tizianův obraz Apollo a Marsyas dočasně opustí kroměřížskou obrazárnu Arcidiecézního muzea Olomouc. Tizianovo plátno bude zapůjčeno výměnou za obraz od El Greca do Metropolitního muzea v New Yorku, které připravuje výstavu Unfinished / Thoughts Left Visible. Kurátoři z MUO zatím neprozradili, které konkrétní dílo El Greca přivezou, jisté však je, že v ČR bude k vidění od poloviny května do září.

5/ Jiří Černický v Rudolfinu

V Galerii Rudolfinum proběhla vernisáž výstavy Jiřího Černického Divoký sny. Černický vystavuje sochy, modely, zvukové a video-instalace, které vytvořil na základě kreseb vzniklých v posledních pětadvaceti letech. K výstavě se připravuje katalog, do něhož kromě kurátora výstavy Davida Koreckého přispěl například Marek Pokorný nebo Edith Jeřábková. Křest katalogu je naplánován na 25. února.

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.