Top5týdne 19. 1. 2016

Palachův pomník v Praze, nová budova pro NG?, Frances Morris ředitelkou Tate Modern, Pritzkerova cena a narozeniny umění.

1/ Pomník Jana Palacha

V sobotu 16. ledna byl na Alšově nábřeží v Praze odhalen pomník Jana Palacha, který navrhl americký architekt a sochař českého původu John Hejduk. Pomník byl už v devadesátých letech umístěn na Pražském hradě, šlo však o dočasnou dřevěnou maketu. Prostor pro trvalé umístění pomníku Praha nalezla až patnáct let po smrti autora.

2/ Nová budova pro NG?

V Praze na Letné možná vznikne nová budova pro sbírku moderního a současného umění Národní galerie. V současné době se připravuje studie proveditelnosti, jež by měla být zpracována nejpozději v polovině roku. Poté bude následovat příprava architektonické soutěže. O práci na projektu hovořila s iDnes.cz pražská primátorka Adriana Krnáčová.

3/ Nová ředitelka Tate Modern

Tate Modern oznámila, že v letošním roce vedení galerie převezme Frances Morris. Ve funkci nahradí stávajícího ředitele Chrise Decrona, který galerii vedl pět let. Francis Morris pracuje v Tate Modern od roku 1987. Během svého působení v galerii připravila například monografické výstavy umělkyním Louise Bourgeois a Agnes Martin. Věnovala se také budování sbírky, pro níž zajišťovala akvizice zahraničního umění.

4/ Pritzkerova cena

Laureátem Pritzkerovy ceny za rok 2016 se stal chilský architekt Alejandro Aravena. Porota ocenila jeho důraz na ekologickou udržitelnost a sociální rozměr architektury. V uplynulých dvaceti letech Aravena se svým studiem Elemental postavil řadu univerzitních budov a dalších veřejných staveb nejen v Santiagu. Jako kurátor připravuje letošní 15. bienále architektury v Benátkách.

5/ Narozeniny umění

17. ledna oslavilo umění 1 000 053. narozeniny. Tradice celosvětové oslavy Art’s Birthday vznikla v roce 1963, když umělec Robert Filiou prohlásil, že umění vzniklo před milionem let v okamžiku, kdy pravěký umělec vhodil suchou houbu do nádoby s vodou. V České republice proběhla hlavní oslava v NG, kde byl připraven program připomínající hnutí Fluxus.

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.