TZ: Daniela Mikulášková

Daniela Mikulášková / Román / Galerie Jamborův dům / Tišnov / 16. 1. - 28. 2. 2016

Daniela Mikulášková: Román

Kurátor: Miroslav Jiřele

16.1. – 28.2. 2015

Vernisáž výstavy: 16.1. v 17 hodin

www.daniela-mikulaskova.cz

Román je prozaický epický literární žánr, smyšlené vyprávění. Vývoj románu je dlouhý, což se výrazně projevilo na proměnlivosti jeho struktury. Na rozdíl od povídky nebo novely je román co do rozsahu delší (často se uvádí, že román by měl obsahovat minimálně 40 000 slov, ale nejedná se o závazné pravidlo) a co do fabule a syžetu komplikovanější (nutnou vlastností románu je, že rozvíjí příběh několika směry, zachycuje více hlavních postav a mnoho postav vedlejších. Vedle samotného příběhu obsahuje román také popisy a úvahové postupy.

Takto zní jedna z mnoha definic…

Hledala jsem dlouho, k čemu přiblížit způsob mého tvoření a právě psaní románu mi připadalo tak příznačné.

Nikdy jsem román nepsala, ale dovedu si to představit. Snad je to podobné, jako navlékat jednotlivé nitě. Každý tah by mohl být přirovnán ke stehu jehly, jednotlivé odstavce či kapitoly pak k jednotlivým obrazům, cyklům a stejně tak, jak v románu vstupují do děje další postavy, podobně se objevují na mých obrazech nové prvky, některé na chvíli, některé jsou od začátku a provázejí mou tvorbu zcela zjevně dál (cyklus KRAJINY).

U psaní románu stejně jako u vyšívání je důležité udržet pevně dějovou linii. Hlavní linie příběhu musí být přes veškeré zauzlenosti osudu a veškeré

Galerie Jamborův dům, Brněnská 475, 666 01 Tišnov

galerie@kulturatisnov.cz

www.mekstisnov.cz/galerie

Otevřeno:

Po - Pá 8:00 - 12:00 13:00 - 17:00

So - Ne 10:00 - 16:00

Galerii provozuje Městské kulturní středisko Tišnov.