Top5týdne 8. 12. 2015

Turnerova cena, festival PAF a udělené ceny, Český kubismus v Praze, Plato příspěvkovou organizací a Art Basel Miami.

1/ Turnerova cena 2015

 

Turnerovu cenu, udělovanou britským umělcům do 50 let, získala pro rok 2015 umělecká skupina Assemble. Volné sdružení sestává z osmnácti umělců, kteří se věnují architektuře a designu. Cenu získali s projektem revitalizace bydlení na předměstí Liverpoolu, kde ve spolupráci s místními obyvateli zachránili a nově vybavili řadu domů určených k demolici. Loňský laureát Turnerovy ceny Duncan Campbell diskutoval s Romanem Štětinou o přístupech k filmu v oblasti současného výtvarného umění. Akci nazvanou Unorthodox Narratives připravilo České centrum v Londýně.

2/ Festival PAF

Od 3. do 6. prosince probíhal v Olomouci čtrnáctý ročník Přehlídky animovaného filmu. V rámci festivalu tradičně probíhá soutěž Jiné vize, která mapuje prostředí současného českého pohyblivého obrazu. Letošním vítězem se stal Janek Rous se snímkem Zvuk z pouště. Během zahájení festivalu bylo uděleno ocenění Umělec má cenu. Od loňského laureáta Vladimíra Havlíka převzal cenu Jiří Surůvka, kterého zvolila porota ve složení Barbora Kleinhamplová, Anna Remešová, Štěpánka Sigmundová a Tereza Záchová.

3/ Český kubismus v domě U Černé Matky Boží

Uměleckoprůmyslové museum v Praze zpřístupnilo v domě U Černé Matky Boží dlouhodobou výstavu nazvanou Český kubismus, která prezentuje soubory nábytku, interiérové doplňky, plakáty či grafiku. Na jaře expozici doplní první z plánovaných krátkodobých výstav, která představí kubistické interiéry a exteriéry na fotografiích Josefa Sudka.

4/ PLATO příspěvkovou organizací

Galerie města Ostravy PLATO, která dosud fungovala jako dlouhodobý grantový projekt, se změní na příspěvkovou organizaci. Záměr na zřízení příspěvkové organizace schválili 25. listopadu ostravští zastupitelé. Podle Marka Pokorného jde o první krok ke stabilizaci instituce a vzniku ostravské kunsthalle.

5/ Hunt Kastner na Art Basel Miami Beach

V Miami Beach na Floridě proběhl od 1. do 4. prosince veletrh moderního a současného umění Art Basel. Mezi dvěma stovkami vystavujících byla i pražská galerie Hunt Kastner, která prezentovala projekt Jaromíra Novotného.

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.