Top5týdne 2. 12. 2015

ART IS HERE v Moravské galerii, Památkový katalog NPU, zemřela Eva Fuková, Wolfgang Tillmans v českobudějovickém Domě umění, Anish Kapoor v Rijksmuseum.

1/ ART IS HERE v MG

Moravská galerie otevřela v opravených prostorách Pražákova paláce novou stálou expozici věnovanou umění po roce 1945 nazvanou ART IS HERE. Její základ tvoří umělecká sbírka a archiv Jiřího Valocha. V rámci úprav paláce došlo rovněž k obměně stálé expozice moderního umění zaměřené na prezentaci tvůrců české moderny a meziválečné avantgardy, částečnému zpřístupnění depozitáře soch či vytvoření nové herny, na jejíž realizaci se podílela Vendula Chalánková.

2/ Památkový katalog NPÚ

Národní památkový ústav zpustil 1. prosince nový informační systém evidence památkového fondu v ČR. Projekt Památkového katalogu stál 21,4 milionu korun a na jednom místě bude shromažďovat a online zpřístupňovat všechny údaje o kulturních památkách, národních kulturních památkách, památkově chráněných územích, ochranných pásmech a nově také o dalších hodnotných stavbách. Katalog je propojen s novým Geoportálem památkové péče, který poskytuje související geografická data o památkovém fondu a mapové služby.

3/ Zemřela Eva Fuková

Ve věku osmaosmdesáti let zemřela ve středu 25. listopadu fotografka Eva Fuková. Rodačka z Prahy, absolventka malby na Akademii výtvarných umění, se fotografii věnovala od roku 1951. V roce 1963 jí jako první fotografce v tehdejším Československu vyšla knižní monografie. O čtyři léta později emigrovala se svým manželem, malířem Vladimírem Fukou, do USA. Věnovala se zejména velkoformátovým, často kolorovaným fotografickým, ale i kolážovým vizím, které nazývala multiplážemi. Posledních 13 let prožila opět v Praze.

4/ Tillmans v Českých Budějovicích

Českobudějovický Dům umění hostí od 25. listopadu výstavu Wolfganga Tillmanse. Německý umělec, první nebritský držitel Turner Prize, vystavuje v České republice poprvé. Průřezová přehlídka jeho fotografické i grafické tvorby potrvá do 27. prosince.

5/ Kapoor v Rijksmuseum

Amsterdamské Rijksmuseum dočasně obohatilo svou expozici o tři díla Anishe Kapoora. Trojice malovaných reliéfů evokující představu krvavých šlachovitých kusů masa má poukazovat na témata násilí, traumat a politického i společenského neklidu. Díla jsou vystavena v části Gallery of Honour, kde vstupují do vizuálního dialogu s pozdními pracemi Rembrandta. Součástí expozice budou do 6. března příštího roku.

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.