3. 12. 2015 / Turner Prize vs. Cena Jindřicha Chalupeckého / Nekonvenční narativy: Projekce a debata s Duncanem Campbellem a Romanem Štětinou

30. 11. 2015Artalk Infoservis

Turner Prize vs. Cena Jindřicha Chalupeckého / Nekonvenční narativy: Projekce a debata s Duncanem Campbellem a Romanem Štětinou / Delfina Foundation / London / 3. 12. 2015 v 19h

Turner Prize vs. Cena Jindřicha Chalupeckého

Nekonvenční narativy: Projekce a debata s Duncanem Campbellem a Romanem Štětinou

3. prosince 2015 v 19 hodin

Delfina Foundation, London

Uvádí České centrum Londýn a Cena Jindřicha Chalupeckého ve spolupráci s Delfina Foundation

Moderuje Karina Kottová

Oceňovaní umělci Duncan Campbell a Roman Štětina se v rámci projekce a debaty společně zamyslí nad svými nekonvenčními přístupy k filmovému médiu v současném výtvarném umění.

Ačkoli jejich tvorba hájí různé tematické a estetické pozice, mají Duncan Campbell a Roman Štětina něco společného – smysl pro vytváření nekonvenčních příběhů, oblibu historických článků při práci s found footage materiály a přezkoumávání funkcí obrazu, zvuku, přítomnosti a nepřítomnosti. Debata se zaměří na společné jmenovatele Campbellovy a Štětinovy tvorby a odhalí tak procesy, které se uplatňují ve filmovém diskurzu v současném výtvarném umění.

V roce 2014, kdy Duncan Campbell získal cenu Turner Prize za snímek It for Others, se Roman Štětina stal laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého, české obdoby prestižního ocenění v oblasti výtvarného umění, a to za podobné dílo – téměř hodinovou filmovou esej nazvanou Ztracený případ.

Štětinův snímek nově pracuje se scénami z ikonického televizního seriálu Columbo, který se natáčel v letech 1968–2003. Dílo vytváří poetický neverbální narativ, který přezkoumává hranice mezi postavou slavného detektiva a jeho skutečným představitelem Peterem Falkem. Campbell se ve filmu It for Others vrací ke snímku Statues Also Die, který v roce 1953 natočil Chris Marker s Alanem Resnaisem. Zdůrazňuje v něm pomíjivost věcí a jejich proměnu v komodity, artefakty s politickým či společenským významem.

Debatu doprovodí úryvky z oceněných filmů a dalších děl obou tvůrců.

Duncan Campbell se narodil v Dublinu v roce 1972. Žije a pracuje ve skotském Glasgow. Studoval nejprve na University of Ulster v Belfastu, v roce 1998 absolvoval na Glasgow School of Art.

Poslední samostatné výstavy: Duncan Campbell, Arbeit, Kunsthall Oslo (2015); Duncan Campbell, IMMA, Dublin (2014); Duncan Campbell, Carnegie Museum of Art, Pittsburgh (2012); Make It New John, Chisenhale Gallery, Londýn (2009). Poslední skupinové výstavy: Yebisu International Festival for Arts & Alternative Visions 2015, Tokyo Metropolitan Museum of Photography, Tokyo (2015); Turner Prize 2014, Tate Britain, Londýn (2014); Scotland + Venice 2013, Palazzo Pisani, 55. Biennale di Venezia (2013).

Duncan Campbell je držitelem ceny Turner Prize (2014).

Roman Štětina se narodil v Kadani v roce 1986. V současnosti žije a pracuje v Praze. V roce 2015 absolvoval na Akademii výtvarných umění v Praze, dva roky studoval na Städelschule ve Frankfurtu nad Mohanem v ateliérech Judith Hopf a Douglase Gordona.

Poslední samostatné výstavy: Souvenir, Pollansky Gallery, Praha (2015); Přednáška, Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně (2015); Mluv, abych tě viděl, galerie Kabinet, TIC, Brno (2014); Nultá série, Galerie města Třince (2013). Poslední skupinové výstavy: Silver Lining, Národní galerie v Praze (2015); All Watched Over, James Cohan Gallery, New York (2015); Zlínský salon mladých, Krajská galerie výtvarného umění, Zlín (2015); Jak je důležité býti v (pohyblivém) obraze, Národní galerie v Praze (2015); Cena Jindřicha Chalupeckého, Národní galerie v Praze (2014); Straight to Camera: Performance for Film, Modern Art Oxford (2014).

Roman Štětina je držitelem ceny ESSL Art Award CEE (2011) a Ceny Jindřicha Chalupeckého (2014).

České centrum Londýn

Posláním Českých center je rozvoj dialogu se zahraniční veřejností a podpora aktivní prezentace ČR ve všech oblastech kultury, vědy a školství, obchodu a cestovního ruchu. Standardem je pomoc při prosazování české kultury do programů předních uměleckých institucí v zemích působení. Česká centra jsou součástí Evropského sdružení národních kulturních institutů EUNIC a příspěvkovou organizací Ministerstva zahraničních věcí ČR. V Londýně působí České centrum od roku 1993. Kromě pořádání vlastních kulturních akcí v oblasti výtvarného umění, filmu, divadla, hudby, designu či literatury poskytuje londýnské centrum spolu s řadou partnerů podporu mnoha institucím a jednotlivcům při iniciaci a organizaci akcí a projektů vztahujících se k české kultuře, historii, společnosti a tématům i aktuálním otázkám v česko-britských vztazích. Významnou součástí aktivit Českého centra Londýn je výuka českého jazyka a další aktivity v oblasti vzdělávání.

Cena Jindřicha Chalupeckého

Z podnětu dramatika, spisovatele a bývalého českého prezidenta Václava Havla, výtvarníka Theodora Pištěka a básníka a výtvarníka Jiřího Koláře byla v roce 1990 založena výroční cena udělovaná mladým českým umělcům do 35 let. Nese jméno předního českého kritika výtvarného umění a literatury, esejisty a filosofa Jindřicha Chalupeckého. Cena je udělována za mimořádnou uměleckou tvorbu v oboru výtvarného umění. Je určena nastupující generaci umělců, jejichž dílo má potenciál získat uznání v kontextu české i mezinárodní umělecké scény a ztělesňuje po obsahové a formální stránce výjimečný postoj. Cenu uděluje Společnost Jindřicha Chalupeckého, jeden z význačných subjektů na porevoluční české umělecké scéně, který pořádá výstavy, nejrůznější doprovodné programy, diskuze, konference a umělecké pobyty a pomáhá současnému českému umění získat uznání v místním i mezinárodním kontextu.