TZ: Český Kubismus / Nová expozice ze sbírek Uměleckoprůmyslového musea v Praze

25. 11. 2015Artalk Infoservis

Český Kubismus. Nová expozice ze sbírek Uměleckoprůmyslového musea v Praze / Uměleckoprůmyslové museum v Praze / Praha / od 3. 12. 2015

Český Kubismus. Nová expozice ze sbírek Uměleckoprůmyslového musea v Praze

Expozice představí ve dvou podlažích budovy průřez českým kubismem s těžištěm v interiérové tvorbě let 1911–1914 s přesahem až do počátku dvacátých let. Reprezentativní výběr významných nábytkových souborů a solitérních kusů nábytku Pavla Janáka, Josefa Gočára, Vlastislava Hofmana, Josefa Chochola, Otakara Novotného a Antonína Procházky doplní keramika, předměty z kovů, ornamentální tapetové vzory, plakáty a užitá grafika. Ideové propojení volného a užitého umění v období kubismu zohlední vybraná díla kubistického malířství a sochařství – malby Emila Filly, Bohumila Kubišty, Josefa Čapka, Václava Špály a Otokara Kubína a plastiky Otto Gutfreunda. Architekturu přiblíží projekce, vycházející ze současných fotografií architektonických realizací, kterou doplní výběr dobových snímků a publikovaných architektonických návrhů.

Členění expozice bude sledovat klíčová témata kubismu – od ideového vymezení a zdrojů inspirace, otázek formování hmoty, problematiky tvaru a jeho vizualizace, historiografie institucí spjatých s kubismem, až po dobovou reflexi kubistické tvorby. Tematické okruhy doprovodí texty v expozici a vybrané exponáty přiblíží rozšířené popisky. Další informace a obrazový materiál návštěvníci najdou v samoobslužném tabletu, tištěném průvodci a na webových stránkách expozice.

Součástí expozice bude aktivní zóna zaměřená na kubistický nábytek. Návštěvníkům nabídneme také mapku s procházkou kubistickou architekturou Prahy.

Dům u Černé matky Boží, Celetná 34, Praha 1