Top5týdne 24. 11. 2015

Barbora Kleinhamplová laureátkou CJCH, festival Norma v Ostravě, výstava Květy Pacovské, Rodinovo muzeum v Paříži a pomník Milady Horákové v Praze.

1/ CJCH pro Barboru Kleinhamplovou

Cenu Jindřicha Chalupeckého pro rok 2015 získala Barbora Kleinhamplová, která na finálové výstavě prezentuje projekt Někdy se cítí skoro šťastněZávěrečný večer s předáním ceny zaznamenala  Česká televize. ČT Art také připravila rozhovor s laureátkou.

2/ Festival Norma v Ostravě

V Ostravě proběhl ve dnech 13.–14. listopadu první ročník festivalu autorského divadla a současného umění Norma. Divadelní festival, jehož záměrem je propojit divadlo a výtvarné umění, iniciovala Galerie města Ostravy PLATO.

3/ Retrospektiva Květy Pacovské

V Městské knihovně v Praze začala velká retrospektiva Květy Pacovské. Poprvé je tak na domácí půdě souhrnně představeno dílo sedmaosmdesátileté umělkyně, která dosud vystavovala především v zahraničí. Diváci se mohou seznámit s jejími obrazy, objekty, grafikou, knižní ilustrací a autorskými knihami. Výstava, již připravily kurátorky Magdalena Juříková a Hana Larvová, potrvá do 27. března 2016.

4/ Rodinovo muzeum v Paříži

12. listopadu bylo po tříleté rekonstrukci znovuotevřeno muzeum Augusta Rodina v Paříži. V nové expozici je řada děl vystavena vůbec poprvé: například Rodinovy rané malby nebo práce Rodinovy žákyně Camille Claudel. Muzeum je situováno v paláci Hôtel Biron v blízkosti Invalidovny, kde měl sochař ateliér až do své smrti v roce 1917.

5/ Pomník Milady Horákové

Ve Sněmovní ulici v Praze byl 16. listopadu odhalen pomník Milady Horákové, o jehož vznik se zasadil lékař Martin Jan Stránský. Pomník, jehož autorem je sochař Josef Faltus, má podobu ohrádky ze soudní síně s mikrofonem, na němž sedí skřivan symbolizující svobodu. Soutěž na vytvoření pomníku přibližně před rokem pro Artalk komentoval Pavel Besta.

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.