TZ: KRAJINY DUŠE/ Surrealismus ze sbírky Pražské plynárenské

12. 11. 2015Artalk Infoservis

KRAJINY DUŠE/ Surrealismus ze sbírky Pražské plynárenské / Alšova jihočeská galerie: Wortnerův dům / České Budějovice / 13. 11. 2015 - 24. 1. 2015

KRAJINY DUŠE/ Surrealismus ze sbírky Pražské plynárenské

13.11.2015 - 24.1.2016 / denně od 9:00 do 18:00

Wortnerův dům AJG, České Budějovice

KRAJINY DUŠE znamenají soubor zážitků, zvyků, emocí, návyků; nebo jde o něco mnohem hlubšího, něco, co má zásadnější přesah? jedno je jisté, tyto krajiny jsou velice individuální, různorodé a mnohotvárné. Přesto ale mají jeden společný klíč - jde o nitro každého člověka, nitro jako takové, které umělci ve výtvarném umění rádi zhmotňovali a zhmotňují třeba i prostřednictvím koláže.

Výstava výběru koláží ze sbírky Pražské plynárenské se zaměřuje na surrealismus a projevy surrealismu příbuzné.  Technika koláže, byť je její historie starší, se dočkala největšího rozmachu ve 20. století a to jak na poli volného, tak i užitého umění. Při této výtvarné technice lze hledat a nacházet nejen různé souvislosti, ale často zřetelněji než v malbě, kresbě či grafice, až šokující protiklady.

Výstava se zaměřuje na špičková díla sbírky Pražské plynárenské, která mají původ svého vzniku právě v hnutí českého surrealismu. Záměrem je postihnout vývoj od jeho počátků v dílech Toyen, Jindřicha Štyrského, přes umělce, které toto hnutí dále inspirovalo, jako je Adolf Hofmeister, Jan Švankmajer a další. Představuje též významná díla (převážně ze 30. let 20. století) velkého jihočeského umělce Karla Valtera, který je pro výstavu atraktivní nejen vzhledem k místu svého původu, ale který svou tvorbou zřetelně přesáhl hranice jihočeského regionu.

Více zde: http://www.ajg.cz/vystavy2/