TZ: Kánon

12. 11. 2015Artalk Infoservis

Anna Hulačová, Tereza Příhodová, Karolina Rossi / Kánon / MeetFactory: Galerie Kostka / Praha / 18. 11. - 6. 12. 2015

Anna Hulačová, Tereza Příhodová, Karolina Rossi: Kánon

Galerie Kostka

Kurátorka: Karina Kottová

Kánon ve společném díle trojice osobitých umělkyň, jejichž motivy a přístupy k tvorbě se v mnoha ohledech prolínají, je neortodoxním univerzem. Pilíře pomyslného chrámu tvoří společná víra v přírodu, tradiční symboly, chaos a řád, původní jádro duchovních praktik, nebo výmluvnost materiálu. Výstava je vedena touhou to vše pojmout do sjednoceného narativu, který je stejně současný, jako bezčasý.

MANIFEST STAVITELEK CHRÁMŮ

-       Vzdáváme hold kráse, touze a tajemství. Uctíváme vše živoucí uvnitř a vně, zejména planoucí srdce, padající listí, pronikavý pohled, hlad po poznání, chuť k jídlu.

-       Chodíme po ulicích Prahy, Londýna, Varšavy, New Yorku, Bangkoku.

-       Sbíráme v lese lišky.

-       Rodíme děti.

-       Nakupujeme na internetu.

-       Sváříme, malujeme, vyřezáváme, teoretizujeme.

-       Neulétly nám včely, ani nám z nebe nespadla vyšší moudrost.

-       Milujeme šperky.

-       Pálíme mosty.

-       Uvažujeme o vlastní kapacitě realizovat se ve zmutovaných dozvucích patriarchátu.

-       Náš koncept spočívá v iracionálním uvědomění.

-       Nechceme nikoho přesvědčovat.

-       Jsme organizované a občas se měníme v šelmy.

-       Sledujeme více své okolí než zprávy.

-       Propadáme Facebooku.

-       Vytváříme věci, které se zdají být starými, nebo ještě nepřišla jejich chvíle.

-       Nebojíme se ideálů, přestože umocňují pochybování.

-       Někdy se ztrácíme.

-       Věříme v univerzum, kde jsou Buddha a Kristus mladí a sexy.

-       Jsme ženy a stavíme chrámy.

Anna Hulačová (1984) vystudovala Ateliér intermediální tvorby II na pražské Akademii výtvarných umění. V roce 2010 absolvovala studijní stáž na Korean National University of Arts v Soulu v Jižní Koreji. Je výjimečnou sochařkou, jejíž tvorba aktualizuje tradiční řemesla a do jazyka současného umění překládá inspiraci nalézanou ve starých mytologiích, východních kulturách, ale také českých lidových tradicích. Své dílo Hulačová představila v mnoha renomovaných českých institucích a galeriích, jako je pražská MeetFactory, Národní galerie či Hunt Kastner Artworks. V roce 2014 byla autorka na rezidenčním pobytu v CEAAC ve Štrasburku.

Tereza Příhodová (1987) je absolventkou oboru fotografie na pražské FAMU. Semestrální stáž strávila na École Nationale Supérieure d’Art de Nice, “Villa Arson” ve Francii. Tvorba Příhodové vychází z média fotografie, které umělkyně formuje do experimentálních realizací na pomezí instalace, sochy, popřípadě videa. Tematizuje především přírodu a její zákonitosti, ať už v materiálovém, či konceptuálním slova smyslu. Příhodová své práce představila zejména v nezávislých galeriích a prostorech po České republice, například v pražských Karlin Studios, v Galerii Pavilon či Berlínskej model, ale také v Miláně, Kodani či Berlíně.

Karolina Rossi (1983) je absolventkou ateliéru Vladimíra Kokolii na pražské Akademii výtvarných umění, absolvovala také stáž na Ecole superieure d’art d’Aix-en-Provence ve Francii. Rossi si ve své převážně abstraktní malířské tvorbě osvojila sofistikovanou abecedu výrazových prostředků, ale zároveň umně pracuje s intuicí, citlivostí a „nevinným okem“. Vedle klasické malby na plátně Rossi zpracovává imaginativní akvarely a akvarelové koláže, od malých formátů až po site-specific prostorové realizace. Vystavovala například v pražských Karlin Studios, Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě, nebo v rakouském St. Pölten.