Top5týdne 10. 11. 2015

Cena Věry Jirousové, oficiální představení nových ředitelů sbírek NG, zemřel František Dvořák, Měsíc fotografie v Bratislavě a předčasný konec výstavy v knihovně AV ČR.

1/ Cena Věry Jirousové

Laureáty 3. ročníku Ceny Věry Jirousové, určené kritikům výtvarného umění, se pro rok 2015 stali Jiří Ptáček a Klára Peloušková. Jiří Ptáček získal ocenění v kategorii etablovaných kritiků především za dlouhodobou činnost v časopise Nový prostor. Redaktorka Artalku Klára Peloušková byla oceněna v kategorii mladých kritiků do 28 let za text Život ve zdech galerie. Vítěze vybrala porota ve složení Dušan Zahoranský, Tereza Stejskalová, Sláva Sobotovičová, Miroslav Balaštík a František Zachoval.

2/ Oficiální představení nových ředitelů sbírek NG

Národní galerie v Praze oficiálně představila nové ředitele sbírek a jejich hlavní úkoly. Milena Kalinovská, ředitelka Sbírky moderního a současného umění, plánuje novou koncepci sbírky a její oživení pomocí akvizic současného umění. Ředitel Sbírky starého umění Marius Winzeler připravuje novou instalaci expozice umění raného novověku ve Schwarzenberském paláci, kde by se mělo české a evropské umění prezentovat společně.

3/ Zemřel František Dvořák

foto: Jindřich Nosek

V pondělí 9. listopadu zemřel ve věku 95 let historik umění František Dvořák. Odborně se zabýval především moderním uměním, psal například o díle Františka Tichého nebo Kamila Lhotáka. Věnoval se rovněž pedagogické činnosti na Univerzitě Palackého v Olomouci a na Univerzitě Karlově v Praze. Široké veřejnosti je znám jako popularizátor dějin umění, který často spolupracoval s Českou televizí na pořadech o pražských památkách.

4/ Bratislavský Měsíc fotografie

V Bratislavě proběhl 25. ročník festivalu Měsíc fotografie. Během měsíce října v rámci programu festivalu proběhlo dvacet osm samostatných a kolektivních výstav v Bratislavě a dvě výstavy mladých slovenských autorů ve Varšavě a v Budapešti. Část festivalu byla věnována francouzským autorům, diváci se tak mohli seznámit s prací Roberta Doisneau či Bernarda Plossua.

5/ Předčasné ukončení výstavy na AV ČR

Výstava ženských aktů Women: Scenes in the library, kterou hostila v rámci Týdne vědy a techniky Knihovna Akademie věd v Praze, byla předčasně ukončena. Proti výstavě vystoupil Kongres žen a Genderová expertní komora ČR, podle nichž výstava v prostorách Akademie věd nesouvisí s vědou, degraduje ženy na pouhé sexuální objekty a zpochybňuje přínos vědkyň. Knihovna vydala prohlášení, že cílem výstavy bylo představit starou fotografickou techniku kolódiového procesu, a v současné době hledá pro výstavu jiné místo.

Zdeňka Míchalová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filosofické fakultě MU, kde pokračuje v doktorském studiu. Věnuje se umění pozdního středověku a renesance v prostředí měst a zabývá se popularizací dějin umění. Je též absolventkou oborů český jazyk a výtvarná výchova na Pedagogické fakultě MU. Na Artalk.cz píše od roku 2011 do rubriky media monitoring.