Meet the stars

V rámci 25leté spolupráce mezi Libereckým krajem a švýcarským kantonem Sankt Gallen vznikla v Galerii Die Aktualität des Schönen... v Liberci překvapivě zábavná výstava. Představila se zde mezinárodně oceňovaná tvorba předního multižánrového umělce Beni Bischofa, který si návštěvu města pod Ještědem evidentně užíval.

Beni Bischof vystudoval Hochschule für Gestaltung v Zurichu a v St. Gallen. V roce 2009 získal cenu Swiss Art Award a o rok později uspořádal svou první samostatnou výstavu Dumm schauen und Kekse fresen v Kunst Halle St. Gallen. Prezentoval se na několika samostatných výstavách v rodném Švýcarsku a účastnil se několika skupinových výstav za hranicemi Evropy. Neopustil své rodné město Widnau, na rozdíl od mnoha kolegů, kteří se za slávou přemístili do velkých uměleckých center.

Jeho tvorba je nespoutaná a intuitivní. Převážně prostřednictvím klasických uměleckých žánrů jako je malba, kresba a sochařství - avšak se zjevnými sklony k chaosu - dekonstruuje a ironizuje produkty naší společnosti, a to s humorem a nadsázkou. Navzdory jeho velkému zájmu o pop a underground však nelze jeho vizuálně expresivní tvorbu redukovat na jedno téma.

Dílo Beniho Bishofa je plné kontrastů, stejně jako náš svět, jak sám tvrdí: "Zprávy o válkách, pádech letadel a mrtvých dětech a souběžně s tím Trashkultura s popovými hvězdami nebo nějakými herci v magazínech... to považuji za extrém. Svět je přetěžovaný a plný protikladů."

Častým zdrojem inspirace Beni Bischofa jsou fashion magazíny, titulky světových deníků, reklamní slogany, ikony populární kultury i virtuální svět. Využívá notoricky známá hesla z filmů ("Rambo: Real heroes don´t die, they just reload."), vtipy („Chuck Norris vergisst nie. Er kann sich sogar an morgen erinnern“), nebojí se udělat legraci i sám ze sebe ("Das Magazin stellt die Frage, ob die moderne Kunst immer schlechter wird, mit Bildern von Beni Bischof."). Kresby i absurdní koláže známé po celém světě provokují a boří drahocennou iluzi falešné exkluzivity naší společnosti. Nechává se unášet náhodami a umění považuje za jednu velkou hru a experiment, což bylo patrné i na liberecké výstavě.

Site specific instalace v prostorách Galerie Die Aktualität des Schönen... v Liberci, připravovaná v kooperaci s dlouholetým spolupracovníkem, kurátorem a ředitelem Kunst Halle Sankt Gallen Giovannim Carmine, nabídla lákavý a současně zneklidňující pohled na svět, ve kterém žijeme.

"Meet the stars", jedno z hesel z Bichofovy publikace Texte 1, vydané v letošním roce, by mohl být celkem výstižný název liberecké výstavy. Jako hvězdy na noční obloze totiž vypadají rozžvýkané levné žvýkačky na tmavě modrém pozadí stěn. Žluté, oranžové, červené, modré i zelené žvýkačky různých velikostí žvýkali a nalepovali Beni Bishof, Giovanni Carmine i Jan Stolín a vytvářeli falešný dojem noční krajiny.

Kontrast mezi krásou a ošklivostí (dojem noční oblohy x lepkavé žvýkačky) naplnil celý prostor galerie. Zavěšené objekty jako oranžový kýbl, kde nechyběla nálepka Silvestra Staloneho, s osobními předměty autora, dvě neotevřené lahve šampaňského pro slavností příležitosti doplněné umělými „parazity“ (umělohmotným černým pavoukem a oční bulvou, vatovou tyčinkou zastrčenou do růžového brčka a doplněné sportovní čelenkou Forza) a třpytící se „vejce“ z hliněných hadů, připomínající hlavu medúzy vyvolávaly v návštěvních výstavy přirozeně úsměv na tváři. A po zhlédnutí videa, v nichž se v rychlých intervalech střídaly obrazy závažných témat s fotografiemi domácích mazlíčků v komických oblečkách, byl divák potěšen, že i v galerii objeví způsob odreagování, které jinak doma běžně hledá na YouTube. V humorně působících dílech jsme však při hlubším zkoumání nacházeli drobné „ošklivosti“, kterými chtěl autor vyvolat v divákovi reakci.

Instalace jako celek, se zvuky linoucími se z videa, třpytícími se stopami cukru na stěnách, barevnými žvýkačkami a červeným sprejem nastříkaným textem „Big time. People are awesome“, se podobala malému zábavnímu parku pro děti i dospělé, kde se ukryjí před nehostinným venkovním světem. Přestože po zhlédnutí okolního prostoru Bischof s Carminem konstatovali, že by pro výstavu navrhli jiné řešení, dokonale vystihli atmosféru okolního prostředí nákupního centra s Dinoparkem, kde galerie sídlí. Fascinace Dinoparkem byla tak velká, že se tam tvůrci výstavy museli jít po instalaci přirozeně podívat a završili tak své dvoudenní působení v Liberci.

_________________________________________________

Beni Bischof / kurátor: Jan Stolín / Galerie Die Aktualität des Schönen... / Liberec / 9. - 29. 10. 2015

_________________________________________________

Foto: Oskar Stolín

Dana Zikmundová | Narozena 1985, vystudovala ateliér Přírodní materiály a Kurátorská studia na Fakultě umění a designu UJEP v Ústí nad Labem. Výtvarnému umění se nyní věnuje více v rovině teoretické (realizacemi výstav a recenzemi) než praktické a svou pozornost zaměřuje na vztah současného umění a společnosti, především v Liberci, kde žije. Od roku 2012 spolupracuje s Asociací užité grafiky a grafického designu. V současnosti působí jako šéfkurátorka galerie Pro design a produkční v kulturní fabrice Armaturka v Ústí nad Labem.