TZ: Norma – nový festival na ostravské kulturní mapě

26. 10. 2015Artalk Infoservis

Norma / Ostrava / 21. 10. 2015

Norma – nový festival na ostravské kulturní mapě

Galerie města Ostrava PLATO společně s pražským divadlem Studio Hrdinů připravují na pátek 13. a sobotu 14. listopadu mezinárodní festival Norma. Festival zaměřený na propojení autorského divadla a současného umění uvede ve dvou dnech díla předních tvůrců české a polské divadelní scény. Program využije industriálních kulis Dolní oblasti Vítkovic a odehraje se v prostorách NKP Důl Hlubina i v bývalém plynojemu, nyní Multifunkční aule GONG.

„Dva festivalové dny jsou rozdělené na polský a český. Po oba dny bude prezentována performance reagující na poslední, nerealizované dílo jednoho z nejvýraznějších představitelů konceptuálního umění Jána Mančušky nazvané Tato linka sleduje pohyb mé ruky. Polský den nabídne performance, tanec i výjimečný projekt Mše, český den přinese dva experimentálně laděné činoherní projekty Studia Hrdinů a performance Evy Koťátkové, laureátky Ceny Jindřicha Chalupeckého,“ uvedl Jan Horák, dramaturg festivalu a umělecký ředitel Studia Hrdinů.

Festival Norma má ambice stát se významnou kulturní událostí, která propojuje různorodé publikum i skupiny umělců. Pilotní ročník mapuje kontext česko-polský, budoucí ročníky zprostředkují dění i na slovenské, maďarské, rakouské nebo německé divadelní scéně.

„Festivalu předcházela otázka: jakým způsobem se prolínají autorské divadlo a současné umění? Norma ukáže, jak výtvarníci a současné umění ovlivňují podobu inscenací, ale i tvorbu umělců, kteří přijímají podněty ze současného autorského divadla a využívají prvky dramatu pro své umělecké vyjádření. Teatralizaci současného umění a konceptualizaci divadelních inscenací budou reflektovat samotná představení i sobotní debata s vystupujícími umělci a kritiky,“ vysvětlil Marek Pokorný, umělecký ředitel PLATO.

Část festivalového programu je volně přístupná veřejnosti. Vstupenky na jednotlivé inscenace je možné zakoupit online na portálu www.goout.cz nebo v galerii PLATO, v kavárně Maryčka, na pobočkách Ostravského informačního servisu a v Praze ve Studiu Hrdinů. Na nově spuštěných internetových stránkách www.festivalnorma.cz naleznete veškeré praktické informace i kompletní festivalový program.

Projekt se uskuteční za finanční podpory statutárního města Ostrava a Ministerstva kultury ČR.

Sarah Huikari

www.festivalnorma.cz | www.facebook.com/festivalnorma

Informace o programu

Dva festivalové dny jsou rozdělené na „polský“ a „český“. Po oba dny bude prezentována performance reagující na poslední, nerealizované dílo jednoho z nejvýraznějších představitelů konceptuálního umění Jána Mančušky nazvané Tato linka sleduje pohyb mé ruky. Performance je dílem dvojice Jan Horák a Michal Pěchouček, vznikla ve spolupráci se souborem Crewcollective a v koprodukci Galerie hlavního města Prahy.

V rámci prvního, polského dne bude uveden pohybový projekt Magdaleny Ptasznik Surfing. Sama autorka projekt charakterizuje jako rituál osvobozující objekty a uvolňující náš způsob vnímání pohybu. Na tento jemný konceptuální přístup naváže jiný, v rámci pohybového divadla tradičnější projekt, s názvem Nižinskij. Svěcení snů. Autorsky pojaté Stravinského Svěcení jara od trojice tvůrců Slawek Krawczynsky, Anna Godowska, Tomasz Wygod kombinuje klasickou hudbu a extrémní fyzický projev sólového performera Tomasze Wygody.

Nejočekávanějším představením festivalu bude umělecký projekt Mše. „My Poláci jsme rozdělení a plní konfliktů,“ uvádí svou inscenaci uznávaný polský autor Artur Żmijewski. „Přemýšlíme o sobě navzájem s nenávistí a opovržením. Dělí nás zdi politiky a náboženství, zdi umění a každodenního života. Někteří hledají útěchu v církvi, jiní v divadle – chrámu umění. A tak se ptáme, zda rituál, který vzdává poctu katolické společnosti, provedený na místě, které vzdává poctu společnosti světské, má šanci učinit zázrak proměny propasti v most?“ Inscenace bude uvedena v industriálním komplexu Dolních Vítkovic, kde nabude svébytného rozměru.

Druhý festivalový den zahájí debata vystupujících umělců a kritiků o vlivu konceptuálního umění na divadlo a naopak. „Český den“ také představí dva experimentálně laděné činoherní projekty Studia Hrdinů a performance Evy Koťátkové, laureátky Ceny Jindřicha Chalupeckého.

Nerekonstruované prostory Nových koupelen vytvoří postapokaliptický rozměr pro dekonstrukci sněhurkovského mýtu podle Roberta Walsera a Elfriede Jelinek v divadelní inscenaci německého režiséra Kaie Ohrema Sněhurka. Marbot režisérské dvojice Jan Horák a Michal Pěchouček se vyrovnává s ukončením incestního vztahu s matkou prostřednictvím přemítání o dobové evropské kultuře, především o literatuře a výtvarném umění. Závěrečná performance Evy Koťátkové Obrazový atlas Antonína, chlapce, který rozřezal knihovnu kliniky na části je psychoanalytickou cestou umělce do svého dětství.