TZ: Dům umění jede reprezentovat Brno na festival designu Designers’ Open 2015 v Lipsku

Dům umění jede reprezentovat Brno na festival designu Designers’ Open 2015 v Lipsku / Dům umění města Brna / Brno / 20. 10. 2015

Dům umění města Brna ve spolupráci s Oddělením zahraničních vztahů Magistrátu města Brna a za finanční podpory města Brna připravil stánek a doprovodný program pro veletrh Designers’ Open 2015 v Lipsku, jehož součástí je mimo jiné také prezentace architektury.

Spolupráce byla vyvolána lipskou stranou (Lipsko je partnerským městem Brna) a jejím zájmem o představení projektu Brněnský architektonický manuál (BAM) a současného brněnského designu.

Dům umění se pokusil najít společné téma jak meziválečné architektury prezentované v BAMu, tak současné scény. Průsečíkem se zdál být brněnský fenomén kavárenství.

Kavárenská kultura, přerušená socialistickým režimem, znovuožívá v posledních letech. Obnovují se původní tvz. prvorepublikové kavárny, vznikají podniky zcela nové se specifickou atmosférou a jedinečným designem. Za řadou z nich stojí architekt a designer Martin Hrdina (kavárny Tungsram, Art, Alfa, Leporelo+ v hale Domu umění, Bistro Franz aj.), který ve spolupráci s výtvarnicí Vendulou Chalánkovou, která s Hrdinou spolupracovala na návrhu kavárny Morgal a zároveň je mezinárodně oceňovanou umělkyní a vynálezkyní "designových" předmětů jí zvaných Zvrhlý vkus, vytvořil výstavní stánek na veletrh designu v Lipsku.

Brněnský architektonický manuál (BAM) je interaktivní průvodce architekturou let 1918-1945. Na internetových stránkách www.bam.brno.cz je ve třech jazykových mutacích zpřístupněná databáze 400 architektonických objektů s údaji o jejich přesné adrese, GPS souřadnicích, MHD zastávkách v blízkosti či o jejich památkové ochraně. V podobě krátkých textů a audionahrávek ke stažení je zachycena stručná historie staveb, okolnosti jejich vzniku, životní osudy majitelů i architektů. Předem navržené architektonické procházky po jednotlivých městských částech jsou k dispozici také v tištěné podobě ve formě knihy a mapové brožury. K orientaci slouží i značení na chodníku před objekty, které obsahuje kód stavby a internetové stránky, jednoduše lze tedy, například prostřednictvím tzv. chytrého telefonu, získat informace o objektu.

Projekt Brněnský architektonický manuál iniciovaný Domem umění města Brna vznikl ve spolupráci se statutárním městem Brnem díky finanční podpoře Evropských fondů pro regionální rozvoj.

Více o veletrhu se dozvíte zde, více o BAMu zde.