Top5týdne 20. 10. 2015

Frieze Art Fair v Londýně, zemřela Hilla Becherová, vernisáž finalistů Oskára Čepana, proběhl festival SIGNAL a vyhlášení Stavby roku 2015.

1/ Frieze Art Fair

Od 14. do 17. října probíhal v londýnském Regent's Parku veletrh současného umění Frieze Art Fair. Letošního ročníku se zúčastnilo 164 galerií z 27 zemí. Z českých tvůrců se na veletrhu představila Eva Koťátková (zastupována galerií Meyer Riegger) s projektem Collection of Suppressed Voices, jehož instalace a performance jsou postavené na tématu každodenních zápasů s pravidly a myšlenkami. Paralelně probíhal veletrh umění starých mistrů Frieze Masters, který skončil o den později.

2/ Zemřela Hilla Becherová

V sobotu 10. října zemřela v Düsseldorfu německá fotografka Hilla Becherová. Bylo jí 81 let. Hilla Becherová tvořila tvůrčí tandem se svým manželem Berndem. Během padesátileté spolupráce vytvořili řadu cyklů rozměrných černobílých fotografií průmyslové krajiny a industriálních staveb nejen v Německu, ale rovněž ve Velké Británii, Francii či Spojených státech.

3/ Vernisáž finalistů Oskára Čepana

Ve čtvrtek 15. října byla v košické DIG gallery zahájena výstava finalistů letošního ročníku Ceny Oskára Čepana. Čtveřici finalistů tvoří Radek Brousil, František Demeter, Viktor Fuček a Ján Zelinka. Slavnostní vyhlášení vítěze proběhne v sobotu 24. října v košickém kině ÚSMEV. Samotná výstava, která vznikala ve spolupráci s maďarským kurátorem a teoretikem Barnabásem Bencsikem, potrvá do 8. listopadu.

4/ Festival SIGNAL

Od čtvrtka do neděle hostila Praha festival světelného umění SIGNAL. Třetí ročník nabídl návštěvníkům na dvě desítky videomappingů, site-specific projekcí a světelných i interaktivních instalací. Součástí programu byla i odborná konference SIGNAL FutureForum (SIFF), vzdělávací platforma Transmit, a také dva hudební večery spojené s vizuálním uměním.

5/ Stavba roku

V uplynulém týdnu rovněž proběhlo slavnostní vyhlášení vítězů architektonické soutěže Stavba roku 2015. Ocenění si odnesl Komenského most v Jaroměři, dostavba základní školy v Dobřichovicích, podzemní komplex na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi, nástavba vysoké pece Bolt Tower v Ostravě a obnova budov v areálu Důl Hlubina tamtéž. Vítězné projekty byly vybrány ze 72 přihlášených realizací.

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.