TZ: Novým ředitelem Sbírky starého umění Národní galerie bude Marius Winzeler

Novým ředitelem Sbírky starého umění Národní galerie bude Marius Winzeler / Národní galerie v Praze / Praha / 15. 10. 2015

Novým ředitelem Sbírky starého umění Národní galerie bude Marius Winzeler

Historik umění a kurátor Marius Winzeler povede od 1. ledna 2016 Sbírku starého umění Národní galerie v Praze. Winzeler je autorem významných výstavních projektů v Německu, Švýcarsku i Česku, jeho publikační činnost zahrnuje témata od středověkého umění po současnost. Do Prahy přichází z Městských muzeí v Žitavě, která od roku 2009 vedl.

Výběrové řízení na ředitele sbírky vypsala Národní galerie v březnu letošního roku. Poté, co z přihlášených kandidátů nebyl nový ředitel Sbírky starého umění vybrán, doporučila výběrová komise generálnímu řediteli aktivně hledat vhodné kandidáty na domácí i mezinárodní scéně.

Marius Winzeler studoval historii umění, středověkou archeologii a starší německou literaturu na Univerzitě v Curychu, v roce 2009 dokončil doktorské studium dějin umění na Technické univerzitě v Berlíně. Během dosavadní kariéry působil mimo jiné na hradě Gnandstein, muzeu kláštera Marienstern či Městských muzeích v Görlitzu. Během sedmiletého vedení Městských muzeí v Žitavě přišel s celkově novou koncepcí instituce i stálých expozic, vedl řadu mezinárodních projektů ve spolupráci s Českou republikou a Polskem a věnoval se také akvizici nových uměleckých děl. Winzeler působí také jako lektor na Univerzitě aplikovaných věd v Žitavě/Görlitzu.

V pozici ředitele Sbírky starého umění Národní galerie v Praze bude dlouhodobým cílem Maria Winzelera mimo jiné revitalizace dlouhodobých expozic. Sbírka starého umění obsahuje kvalitní a divácky atraktivní středověké a raně renesanční fondy, jenž náleží k nejcennějším sbírkám svého druhu na světě. Pozoruhodná je i galerijní barokní sbírka s početnými příklady českého a evropského malířství a sochařství. Prvním úkolem Sbírky starého umění za vedení Maria Winzelera bude právě nová koncepce barokního umění pro Schwarzenberský palác na Hradčanském náměstí. Při revitalizaci sbírkových prezentací se Národní galerie neobejde bez úzké spolupráce s církevními institucemi a dalšími partnerskými muzei a soukromými sbírkami.

Výběrová komise zasedala v následujícím složení:

Předseda: Dr. Peter Pakesch, ředitel a intendant Universalmuseum Joanneum v Grazu

Prof. Milena Bartlová, profesorka na UK a VŠUP

Doc. Michaela Ottová, předsedkyně Uměleckohistorické společnosti v Čechách

Prof. PhDr. et ing. Jan Royt, Ph.D., prorektor UK pro tvůrčí a ediční činnost

Prof. Vojtěch Lahoda, ředitel Ústavu dějin umění AV ČR

Dr. Adam Budak, šéfkurátor NG

Dr. Markéta Hánová, ředitelka Sbírky umění Asie a Afriky NG

Prof. Keith Holz, profesor na Western Illinois University, Macomb, USA