Top5týdne 6. 10. 2015

Vernisáže v Národní galerii a v Rudolfinu, Marius Winzeler šéfkurátorem sbírky starého umění NG, Hartwig Fischer jmenován ředitelem British Museum, 4+4 dny v pohybu a zahájení Fotograf Festivalu, Den architektury, Kustodka Květa.

1/ Vernisáže v NG a v Rudolfinu

Národní galerie vstoupila v úterý 29. září do podzimní sezóny. Ve Veletržním paláci byla zahájena pětice projektů zaměřených na současné umění včetně výroční výstavy Ceny Jindřicha Chalupeckého Silver Lining či přehlídky letošního ročníku StartPointu - ceny pro diplomanty evropských uměleckých škol. Během října a listopadu pak galerie otevře v dalších objektech výstavy pro příznivce starého umění či českých autorů převážně 20. století. V Galerii Rudolfinum byla zahájena výstava Flaesh představující figurální tvorbu Marlene Dumas, Tracey Emin, Berlinde De Bruyckere, Kiki Smith a Louise Bourgeois.

2/ Marius Winzeler v NG

Národní galerie našla nového šéfa Sbírky starého umění. Od nového roku na post nastoupí Marius Winzeler. Švýcarský historik umění byl osloven přímo ředitelem NG Jiřím Fajtem. Winzeler je absolventem Curyšské univerzity, od roku 2001 pracoval v Uměleckohistorickém muzeu ve Zhořelci, od roku 2008 pak působí jako ředitel Městských muzeí Žitavy.

3/ Hartwig Fischer v čele British Museum

Německý historik umění Hartwig Fischer byl jmenován na post ředitele British Museum. Fischer, který působí od roku 2012 jako generální ředitel Státních uměleckých sbírek v Drážďanech, by se měl nové funkce ujmout na jaře 2016. Dosavadní ředitel BM Neil MacGregor odchází z muzea na konci tohoto roku.

4/ Festivaly 4+4 dny v pohybu a Fotograf

Od 2. do 10. října probíhá v Praze Mezinárodní festival současného umění 4+4 dny v pohybu. Letošní, v pořadí již dvacátý ročník se koná ve třech patrech nevyužívaného Desfourského paláce v ulici Na Florenci. Festival nabízí taneční a divadelní představeni, koncerty, přednášky, diskuze a další doprovodný program. Dvě patra paláce zabírá výstava nazvaná Jak nic nechtít?, na níž se podílí 60 českých a zahraničních umělců. Od 29. září až do konce října probíhá pátý ročník Fotograf Festivalu. Letos se program tematicky zaměřuje na dokumentární strategie a přináší řadu skupinových i samostatných výstav, připravených ve spolupráci s pražskými galeriemi.

5/ Den architektury

O uplynulém víkendu proběhl pátý ročník celorepublikového festivalu Den architektury, který pořádá občanské sdružení Kruh. Festival zahájila ve čtvrtek 1. října přednáška nizozemské architektky Caroline Bos. Letošní program probíhal v pěti desítkách českých a moravských měst a vedle procházek s architekty, historiky a teoretiky architektury nabídl také workshopy o architektuře a městském prostoru, přednášky zahraničních architektů a filmovou přehlídku Film a architektura.


*/ Poslední možnost přispět na Kustodku Květu knižně

Pokud toužíte mít nejnepravděpodobnější komiksovou hrdinku a její židli ve své knihovničce, pak neváhejte. Na tištěnou Květu můžete přispět již jen do 8. října.

Zuzana Macurová | Narozena 1984, vystudovala dějiny umění na Filozofické fakultě MU v Brně, kde aktuálně pokračuje v doktorském studiu. Specializuje se na umělecký mecenát v raném novověku. Zajímá se rovněž o současnou architekturu a fotografii. Od roku 2012 připravuje pro Artalk.cz rubriku Media monitoring.