TZ: Fotograf Festival #5 Dokumentární strategie

Fotograf Festival #5 Dokumentární strategie / Praha / 29. 9. – 31. 10. 2015

Obrazový archiv, mocenský nástroj, nebo prostředek vzdoru. Jakou funkci může mít dokumentární fotografie dnes?

Letošní pátý ročník pražského Festivalu Fotograf se tematicky zaměří na „Dokumentární strategie“ a v průběhu října představí řadu skupinových i samostatných výstav, připravených ve spolupráci s místními galeriemi. Výstavní program doplní série diskuzí, site-specific akcí, projekcí a komentovaných prohlídek.

Nedílnou součástí festivalu je opět mezinárodní diskuzní fórum, na němž 2. října vystoupí přední umělečtí teoretici a kurátoři. Pozvání letos přijali Taco Hidde Bakker (Amsterdam), Reinhard Braun (Graz), Vít Havránek (Praha), Maria Lind (Stockholm) a Adam Mazur (Varšava). Spolu s moderátorem Adamem Budakem z Národní galerie budou debatovat o  vlivu krize demokracie a přemíry vizuálních informací na společensku roli dokumentu,

nebo také o styčných plochách dokumentárních praktik a abstrakce na poli výtvarného umění.

Festival zahájí 29. září v Národní galerii v Praze – Veletržním paláci křest tématického čísla časopisu Fotograf #26 a otevření prostoru festivalové čítárny nad knihkupectvím NG – KOENIG BOOKS.

S otevřením podzimní výstavní sezony Národní galerie proběhne vernisáž výstavy The Owl’s Legacy and Its Discontents kurátorů Adama Budaka a Jena Kratochvila. Již třetí kapitola dlouhodobého projektu Národní galerie, Moving Image Department, představí různorodé dokumentární přístupy v současném umění na dílech Erica Baudelaira, Duncana Campbella, Josefa Daberniga, Liama Gillicka, Christiana Jankowského, Marie Lobody, Chrise Markera a Lucy Raven. Vstup na výstavu je po celou dobu jejího konání od 30. září 2015 do 3. ledna 2016 zdarma.

Z dalšího programu  stojí za pozornost skupinová výstava „What Was Documentary Is Now Something Else“, kterou připravila rakouská Camera Austria v čele s kurátorem Reinhardem Braunem. Klade si otázku, jak nově definovat dokumentární fotografii, která jakoby přišla o svou podstatu – schopnost utvářet význam ve vztahu k něčemu reálnému. Výstava zaměřená především na pozice současných rakouských umělců bude probíhat paralelně v prostorách Rakouského kulturního fóra v Praze, Fotograf Gallery a GalerieŠkolská 28.

V průběhu celého festivalu nabízí zeď Letenských sadů pohled na výstavu Olivera Resslera „Stranded“, tematizující velmi aktuální problematiku imigrace a neprostupnosti hranic EU. Další tvorbu zahraničních autorů najdou diváci také v Etc galerii nebo City Surfer Office.

Silná tradice české dokumentární fotografie je na festivalu zastoupena výstavou Iren Stehli s názvem „Libuna a jiné eseje“ v Domě fotografie GHMP nebo výstavou „Dokumentární podoby fotografie české společnosti“, v rámci které na pražské FAMU vystaví své fotografie renomovaní autoři Karel Cudlín, Jaromír Čejka, Bohdan Holomíček, Viktor Kolář aj. společně s nastupující mladou generací českých fotografů. Vedle výstav a diskuzí nabídne festival také komentované prohlídky nebo projekce, například „Khroniky“ Lucie Nimcové & Sholto Dobie [sittcomm.sk], zabývající se folklorem na Ukrajině.

Kompletní program naleznete na http://fotografestival.cz

Fotograf Festival se koná pod záštitou radního hl. m. Prahy Jana Wolfa a za podpory hlavního města Prahy a Ministerstva kultury České republiky.