TZ: Příběh krásné Lédy

Příběh krásné Lédy / Národní galerie v Praze / Praha / 2. 10. 2015 - 3. 1. 2016

Národní galerie vystaví stovky let ztracený obraz

Příběh krásné Lédy. Znovuobjevený obraz Josepha Heintze st.

Konírna paláce Kinských: 2. října 2015 – 3. ledna 2016

Po téměř 400 letech byl opět objeven proslulý obraz Léda s labutí od rudolfinského mistra Josepha Heintze staršího. Od 2. října bude k vidění v Konírně paláce Kinských Národní galerie v Praze v rámci výstavy Příběh krásné Lédy. Vystavena bude i jedna ze tří přípravných kreseb, které byly do znovuobjevení malby po staletí jedinými důkazy existence Heintzova díla.

Joseph Heintz st. (1564, Basilej – 1609, Praha) byl významným umělcem a dvorním malířem Rudolfa II. a výrazně se prosadil také v Augsburgu. „Po znovuobjevení jeho vrcholného díla, obrazu Lédy s labutí, se Národní galerie dohodla společně s Kunstsammlungen a Museen Augsburg na uspořádání trojice komorních výstav představujících ojedinělý nález, příběh obrazu a další tematicky související výtvarná díla,“ uvádí Alena Volrábová, ředitelka Sbírky grafiky a kresby Národní galerie v Praze a kurátorka výstavy.

Kromě Heintzova oslavovaného díla výstava představí i jednu ze tří přípravných kreseb, kterou vlastní Národní galerie. Vystaveny budou také obrazy, grafické listy a kresby významných mistrů zejména s mytologickou tématikou, jako například Jupiter a Io, Paridův soud či Únos Heleny. Kromě slavného obrazu výstava představí i autora samotného. „Expozici tvoří tři části a tedy i tři tematické linie: Joseph Heintz – císařský dvorní malíř, Léda s labutí a jiné Jupiterovy lásky a Lédiny děti. Vystavené exponáty pocházejí z období od 15. století až do počátku 17. století, výjimečně i z 18. století,“ dodává Alena Volrábová.

Na jaře letošního roku byla Léda s Labutí představena veřejnosti v rámci výstavy v Augsburgu, kde byl Heintz měšťanem a působil zde jako malíř, inventor grafiky i jako architekt. Ve Vídni, kde se zachovala velká část císařských sbírek Rudolfa II., bude výstava uspořádána v roce 2016.

Doprovodné programy

Prohlídky výstavy s kurátorkou

středa 4. 11. 2015 v 16.30

čtvrtek 10. 12. 2015 v 16.30

Umění vzrušení mysli – výtvarná dílna pro mládež a dospělé

sobota 21. 11. 2015 od 14 do 17 hod

Jsou obrazy, které dokáží vzrušit naši představivost? Vyrušit naši mysl ze zdánlivého klidu a podnítit k novým úhlům pohledu na člověka a jeho jednání? Ano, takové může být i manýristické umění. Pojďte spolu s námi vyzkoušet, jak vzrušujících zážitků z obrazů dosahovali manýrističtí mistři. Znovunalezený obraz Léda s labutí může být branou do vašich vlastních představ a mytologie, a pomáhá chápat setkávání nejrůznějších významů i v dnešních obrazech. Rezervace nutná na ssueduc@ngprague.cz nebo na tel. 233 081 720-721