TZ: Ivan Chatrný

Ivan Chatrný / Struktury, konstrukce, gesta / Dům umění města Brna / Brno / 23. 9. – 22. 11. 2015

Ivan Chatrný: Struktury, konstrukce, gesta

23. 9. – 22. 11. 2015

kurátor: Jiří Machalický

Vernisáž v úterý 22. 9. 2015 18h

Galerie Jaroslava Krále, Dům umění města Brna, Malinovského nám. 2 Brno

Ivan Chatrný ve své tvorbě od počátku rozvíjel řád určený pravidly, která postupně upřesňoval, rozvíjel a obměňoval. Ve srovnání s bratrem Daliborem je jeho názorové rozpětí a užití výrazových prostředků daleko úžeji zaměřené, i když velmi soustředěné. Jde především o vztah mezi chaosem a systémem, které nemohou bez sebe existovat, protože jeden je součástí druhého. Ve svých kresbách, grafikách i kolážích se zabýval redukcí, posouváním, natáčením a celkovým rytmem tvarů, čímž se principy jejich utváření blížily hudební kompozici. Ubíhající čas, vymezení začátkem a koncem, postupně nahradila proměna jednotlivých prvků, které na sebe navazují a dokumentují celý proces. Ten však není nikdy uzavřený a může pokračovat dál. Svými díly vyjadřoval složitost nekonečných dějů v přírodě, neustále se proměňujících a periodicky se opakujících, často jen v nepatrných obměnách. Střetávají se v nich různé, často protichůdné síly, které však nakonec zůstávají v rovnováze.

Námětem prací Ivana Chatrného je často vznik a vývoj konstrukcí, které se řídí zákonitostmi příbuznými matematice, deskriptivní geometrii, fyzice nebo architektuře. Jindy naopak směřují k rozložení systému, k rozpadnutí kompozice a nastolení chaosu. V dalších sériích zachytil umělec dynamické proudy energií, jako by se do nich promítal nezadržitelný pokrok přírodních věd a techniky, čímž vlastně navázal na idey futuristů.

Svou ranou figurální tvorbu začal Ivan Chatrný transformovat do abstrahované podoby kolem poloviny padesátých let. Zabýval se geometrickými strukturami, v nichž zkoumal tvary, linie, rytmus a kombinace výtvarných prvků. Zajímal ho prostor a procesy v něm probíhající. V polovině šedesátých let vytvořil několik předkonstruktivistických prací. Zároveň se inspiroval informelem a výraznou úsporností svého projevu se přiblížil minimalismu. Vyjadřoval se především grafikou, hlavně technikou sítotisku, avšak někdy svá gesta zaznamenával kresbou. Od roku 1968 se stal výraznou osobností Klubu konkretistů.

Ivan Chatrný byl celý život spjatý s Brnem. Dlouhá léta učil stejně jako jeho bratr na Střední uměleckoprůmyslové škole v Brně. Výstava Struktury, konstrukce, gesta je pouhým vhledem do jeho tvorby, pojatým jako připomenutí významné umělecké cesty, odvíjející se souběžně s jeho bratrem Daliborem.