TZ: Výtvarná Litomyšl '15

Výtvarná Litomyšl '15 / Městská galerie Litomyšl / Litomyšl / 11. 9. – 1. 11. 2015

VÝTVARNÁ LITOMYŠL´15

11. 9. – 1. 11. 2015

Pozvánka na vernisáž a výstavu

Zajímá Vás současná výtvarná torba? Navštivte Výtvarnou Litomyšl´15 v městské galerii! Výtvarná Litomyšl´15, nazývané též Salón, je tradiční výstava profesionálních i amatérských výtvarníků z Litomyšle a jejího okolí. Vernisáž se uskuteční v pátek 11. 9. v 17.00 před domem U Rytířů, výstava potrvá do 1. 11. 2015.

Na výstavě představí svoji tvorbu výrazné osobnosti, které se již etablovaly v českém výtvarném světě, např. Olbram Zoubek, Veronika Bromová, Aleš Lamr, Šárka Hrouzková, ale také umělci z mladší generace, mezi něž jistě patří Ondřej Moučka či Nikola Tláskalová. Výstava, na které budou zastoupeny malířské práce, grafiky, kresby, sochařská díla i fotografie, tak umožní generační setkání a konfrontaci a pokusí se prezentovat pestrou a rozmanitou podobu současného litomyšlského výtvarného světa.

Pohled do expozice loňské Výtvarné Litomyšle´15; foto: archiv MGL

DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ V MĚSTSKÉ GALERII

12. 9. - 13. 9. 2015

Městská galerie Litomyšl se připojí ke Dnům evropského dědictví, o víkendu 12. 9. – 13. 9. můžete navštívit expozici Městské obrazárny (2. patro zámku v Litomyšli) a výstavu Výtvarná Litomyšl´15 v domě U Rytířů za poloviční vstupné.

Dále se můžete těšit na 2 speciální komentované prohlídky:

V sobotu 12. 9. v 15.00 proběhne komentovaná prohlídka Městské obrazárny, během které Vás Stanislav Vosyka, odborník na regionální historii a umění, a Zuzana Tomanová z městské galerie provedou historií litomyšlské galerie. Seznámí Vás s okolnostmi jejího vzniku, návrhy na její umístění i s nejvýznamnějšími mecenáši, nákupy a dary galerie. A samozřejmě si budete moci prohlédnout ty nejkvalitnější obrazy ze sbírek galerie, které dokázala během 90 let nashromáždit.

V neděli 13. 9. v 15.00 můžete navštívit speciální prohlídku jedné z nejvýznamnějších památek města – domu U Rytířů – s ředitelkou galerie. Návštěvníci se dostanou do obvykle nepřístupných míst (dvoreček galerie,…), prohlédnou si gotickou parcelaci domu, nálezy původní renesanční výmalby i kamenných prvků v interiéru. Dozvědí informace o celé historii domu, o restaurátorských zásazích i plánované rekonstrukci. Seznámí se z významem a původní podobou renesanční fasády. Na závěr si budou moci prohlédnout výstavu Výtvarná Litomyšl´15.

BOHDAN KOPECKÝ – hledáme obrazy i vzpomínky pro připravovanou výstavu

Městská galerie Litomyšl společně s Regionálním muzeem v Litomyšli připravuje výstavu akademickému malíři a litomyšlskému rodákovi, Bohdanu Kopeckému (1928–2010), který se nejen svými dílem, ale i životem nesmazatelně zapsal do dějin Litomyšle. Obracíme se pro to na všechny, kteří vlastní jeho obrazy, kresby, ale i dokumenty, fotografie, zvukové či video nahrávky a vzpomínky týkající se tohoto umělce, aby nás oslovili a pomohli nám zdokumentovat život a rozsah tvorby Bohdana Kopeckého. Majitelé obrazů samozřejmě zůstanou v anonymitě.

Bohdan Kopecký vystudoval akademii výtvarných umění, v 50. letech byl nucen nastoupit vojenskou službu u PTP na Ostravsku, kde později působil i jako horník, a právě místní lidskou činností zdevastovaná krajina se stala inspirací pro jeho tvorbu. Expresivně pojednané obrazy krajin rozdrásaných těžbou uhlí se plní baladičností a symbolickou snovostí obracející se k dějům a životu uprostřed uhelných hald. Na konci 70. let musel Kopecký krajinu severních Čech opustit, natrvalo se vrátil do Litomyšle. Odchodem z Mostecka se uzavřela nejen jedna jeho životní, ale i umělecká etapa. V době normalizace nemůže svoje díla vystavovat ani prodávat, v novém prostředí jako by nenacházel inspiraci, maluje jen výjimečně. Zapojuje se do společenského života Litomyšle (chodí s přáteli na pivo, jezdí na turistické základny místní tělovýchovné jednoty,…). Novou vzpruhu pro jeho tvorbu přinese až doba po pádu komunistického režimu, kdy si plní svoje sny o návštěvě sopečné krajiny. Odjíždí na Kanárské ostrovy a Havaj. Tyto oblasti mu přináší inspiraci, kterou hledal, horlivě se vrací k malování. Obrazy lávových polí znázorňující neustálou proměnu sopečné krajiny tak uzavírají tvorbu Bohdana Kopeckého, která se doslova i symbolicky neustále obracela pod povrch Země a hledala v jejích hlubinách.

VÝSTAVA OBRAZOVÉ PŘÍBĚHY MILADY MAREŠOVÉ ÚSPĚŠNĚ SPĚJE ÚSPĚŠNĚ KE SVÉMU KONCI

Výstava Obrazové příběhy Milady Marešové, která je v tuto chvíli přibližně ve své polovině (končí 6. 9. 2015), je hojně navštěvovaná a kladně přijímaná nejširší veřejností. Cílem výstavy bylo představit tvorbu Milady Marešové (1901–1987), „znovuobjevené“ malířky a ilustrátorky knih, které má vazbu na Litomyšl. Umělecká díla, digitální záznam tzv. domácího biografu, obrazových příběhů, které předcházejí komiks i animovaný film, i zvukový záznam vzpomínek z káznice, kde byla Marešová vězněna během 2. světové války, návštěvníkům umožňuje pochopit a znovu prožít nejen složitý životní, ale i umělecký osud Milady Marešové.

S výstavou se návštěvníci budou moci rozloučit v neděli 6. 9. od 15.00, kdy proběhne její dernisáž spojená s komentovaná prohlídkou s kurátorkou výstavy Martinou Pachmanovou, významnou historičkou umění, která se dlouhodobě věnuje tvorbě Milady Marešové i gender otázkám ve výtvarném umění.

GRAFICKÁ DÍLNA – LINORYT, VÝROBA ORIGINÁLNÍCH TAŠEK

V sobotu 5. 9. v 9.30 se v domě U Rytířů

Pojďte si vyrobit vlastní grafický list technikou linorytu. Tiskovou matrici použijeme i na výzdobu plátěných tašek, veškerý materiál bude připraven v galerii. Vytvořte si originální módní doplněk! Dílna je vhodná pro děti i dospělé.

MĚSTSKÁ OBRAZÁRNA – „Výjimečná sbírka – jedna z nejkvalitnějších galerií v naší zemi!“

„Jak se říká – „klobouk dolů“! Člověk s úctou a nadšením nad vší tou krásou ani nedýchá!“; „Výjimečná sbírka – jedna z nejkvalitnějších galerií v naší zemi!“ Vzkazy, které se objevují v návštěvní knize Městské obrazárny, dokládají jedinečnost sbírky, kterou vlastní Městská galerie Litomyšl a která je v současné době (do 30. 9. 2015) prezentovaná v Městské obrazárně – 2. patro Státní zámek Litomyšl.

Podrobné popisky umožňují i neerudovaným návštěvníkům proniknout do výtvarného světa českého umění 19. a 20. století. V expozici se nacházejí špičková díla Julia Mařáka, Josefa Čapka, Emila Filly, Václava Boštíka, Olbrama Zoubka a dalších. Důraz je také kladen na výtvarníky bytostně spjatými s Litomyšlí, kteří však svým významem mnohonásobně přesáhli hranice regionu, (Max Švabinský, Josef Matička, Bohdan Kopecký, Ludmila Jandová). Nově jsou v obrazárně prezentovány i díla na papíře (Josefa Váchala, Josefa Lady, Vojtěcha Preissiga) a sochařská díla dokládající vznik některých litomyšlských pomníků (Aloise Jiráska).

Expozice tak návštěvníkovi umožňuje zhlédnout průřez dějinami českého výtvarného umění 19. a 20. století, ale i celou historii galerie, která od svého založení dokázala nashromáždit více než 2 000 sbírkových předmětů. Právě informace o akvizicích děl (nákupy, dary) se staly výraznou součástí celé výstavy, jejíž cílem bylo také vzdát holt nejvýznamnějším mecenášům galerie.

Komentovaná prohlídka s kurátorem expozice, PhDr. Michalem Šimkem, se uskuteční v neděli 20. září od 14 hodin.

Zuzana Tomanová

tomanova@galerie.litomysl.cz

Městská galerie Litomyšl – dům U Rytířů

Adresa: Smetanovo náměstí 110, 570 01 Litomyšl

Městská galerie Litomyšl – Městská obrazárna

Adresa: Státní zámek Litomyšl - 2. patro

Otevírací doba:  10.00-12.00/13.00-17.00 (denně mimo pondělí)

Vstupné: základní 40 Kč, snížené 20 Kč (děti, studenti, důchodci)

Telefon:  461 614 765

E-mail: galerie@litomysl.cz

Facebook: http://www.facebook.com/#!/mestskagalerie.litomysl