TZ: Společnost Jindřicha Chalupeckého vyhlašuje 27. ročník soutěže o prestižní Cenu Jindřicha Chalupeckého již nyní

Společnost Jindřicha Chalupeckého vyhlašuje 27. ročník soutěže o prestižní Cenu Jindřicha Chalupeckého již nyní / Praha / do 31. 10. 2015

Společnost Jindřicha Chalupeckého vyhlašuje 27. ročník soutěže o prestižní Cenu Jindřicha Chalupeckého již nyní

Letos poprvé vyhlašuje Společnost Jindřicha Chalupeckého soutěž o prestižní Cenu Jindřicha Chalupeckého pro výtvarné umělce do 35 let již na podzim. Termín uzavírání přihlášek pro následující ročník se tím posouvá na 31. 10. 2015. Důvodem této změny je především výrazné prodloužení období, které bývá každoročně věnováno přípravě výstavy děl pětice finalistů, ale i období pro nově nastavený formát doprovodného programu se zastřešujícím názvem Café Chalupecký.

„Společnost Jindřicha Chalupeckého je etablovanou a přesto flexibilní institucí, která reaguje na aktuální potřeby umělecké scény. Vzhledem k tomu, že se stalo normou, aby umělci pro podzimní výstavu finalistů Ceny vytvářeli nová díla, rozhodli jsme se umožnit jim, aby k tomu měli dostatečný prostor a čas, ve kterém jim můžeme poskytnout adekvátní zázemí. Systém přihlašování jsme také sjednotili skrze online platformu works.io, která přihlášeným umělcům poskytuje rovné podmínky a porotě usnadňuje práci s portfolii. Profily finalistů a laureátů na této platformě navíc do budoucna budou sloužit jako online dokumentace a archiv, se kterým mohou dál pracovat kurátoři, teoretici, studenti a další,“ říká ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého Karina Kottová.

Členy poroty Ceny Jindřicha Chalupeckého pro ročník 2016 jsou ředitelka The Bronx Museum of the Arts v New Yorku Holly Block, umělec a pedagog Jiří Kovanda, teoretička umění Alexandra Kusá působící v Bratislavě, ředitel The Astrup Fearnley Museum of Modern Art v Oslu Gunnar B. Kvaran, teoretička umění a kurátorka Pavlína Morganová, výtvarný kritik, kurátor a umělecký manažer Galerie města Ostravy PLATO Marek Pokorný a kurátorka a odborná poradkyně Bottega Gallery a Scherbenko Art Centrum v Kyjevě Marina Scherbenko.

Vyhlášení finalistů 27. ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého proběhne v lednu 2016. Výstava pětice finalistů se uskuteční na podzim roku 2016 v budově Klášteru sv. Anežky České – Národní Galerie v Praze. „Jsme rádi, že můžeme příští výstavu finalistů Ceny Jindřicha Chalupeckého představit v tomto velkorysém a pro současné umění novém prostoru. Letošní výstava k 25. výročí od založení Ceny, nazvaná Silver Lining, se bude konat tradičně ve Veletržním paláci, ale rovněž v nově upravených výstavních síních. Příští rok budou mít finalisté jedinečnou příležitost reagovat na specifickou historickou architekturu raně gotického kláštera a vytvořit pozoruhodný dialog se současnými uměleckými díly,“ dodává Adam Budak, šéfkurátor Národní galerie v Praze.

Vítěz Ceny Jindřicha Chalupeckého získá sto tisíc korun na realizaci nového uměleckého díla, výstavy, publikace či jiného autorského projektu, dále stipendijní pobyt v New Yorku ve spolupráci s Foundation for a Civil Society a Residency Unlimited a podporu Společnosti Jindřicha Chalupeckého při zajištění dalších výstav, projektů a prezentací v ČR a zahraničí. Od letošního ročníku bude navíc jednomu z pětice finalistů udělena Cena Českých Center, jejíž vítěz získá rezidenční pobyt v některém z evropských Českých center. O udělení této ceny rozhodnou diváci během výstavy finalistů.

Přihlášku je nutné podat skrze online platformu www.works.io spolu s vytvořením osobního profilu a nahráním portfolia. Do nadcházejícího ročníku Ceny Jindřicha Chalupeckého se umělci mohou přihlašovat sami, nebo být navrženi tzv. nominátory, mezi nimiž jsou kromě významných kurátorů, teoretiků umění a dalších profesionálů i všichni dosavadní laureáti Ceny Jindřicha Chalupeckého. I v tomto případě musí umělci nominaci přijmout a přihlášku sami zaslat. Odkaz k podání přihlášky a podrobné instrukce zájemci najdou na webových stránkách www.cjch.cz. Vzhledem ke změně systému přihlašování nabízí Společnost Jindřicha Chalupeckého umělcům technickou pomoc.

Cena Jindřicha Chalupeckého, jež nese jméno předního českého teoretika a kritika výtvarného umění a literatury, esejisty a filosofa, byla založena v roce 1990 z iniciativy Václava Havla, Jiřího Koláře a Theodora Pištěka. Cenou se vyslovuje uznání celoživotnímu dílu Jindřicha Chalupeckého a jeho aktivitě, kterou u nás podněcoval po roce 1969 neoficiální, avantgardní výtvarný život a zasazoval se o to, aby si české nekonformní výtvarné umění udržovalo svébytnost a nepřerušovanou kontinuitu s tradicí českého moderního umění a evropskou výtvarnou kulturou.

Cena Jindřicha Chalupeckého je určena vizuálním umělcům žijícím nebo působícím na území České republiky, kteří k 31. prosinci kalendářního roku, ve kterém se uskuteční finále ceny a vyhlášení laureáta, dosáhnou věkové hranice maximálně 35 let. Státní občanství ČR není podmínkou. Cena je udělována za mimořádnou uměleckou tvorbu v oboru vizuálního umění. Je určena nastupující generaci umělců, jejichž dílo má potenciál dlouhodobě obstát v kontextu české i mezinárodní umělecké scény a ztělesňuje po obsahové a formální stránce výjimečný postoj. Cena je udělována umělcům pracujícím v libovolných médiích, respektuje také mezioborové přesahy a další aktuální tendence v současném umění.