TZ: Museum Kampa vystavuje sousoší z dílny umělecké skupiny Pode Bal poukazující na nevyřešené zločiny z komunistické éry

Museum Kampa vystavuje sousoší z dílny umělecké skupiny Pode Bal poukazující na nevyřešené zločiny z komunistické éry / Museum Kampa / Praha / 16. 7. - říjen 2015

Museum Kampa vystavuje sousoší z dílny umělecké skupiny Pode Bal poukazující na nevyřešené zločiny z komunistické éry

Dát veřejnosti možnost zhlédnout naživo kontroverzní prostorově rozměrnou skulpturu, ale také otevřít debatu nad dosud nevyřešenou otázkou vypořádání se se zločiny páchanými v dobách komunismu si klade za cíl instalace, která bude od 16. července k vidění na nádvoří Musea Kampa. Dílo umělecké skupiny Pode Bal zvané "Rekonstrukce jako tragédie a fraška“ se do Musea Kampa přesunulo z promenády před bruselským sídlem Evropského parlamentu, kde v květnu tohoto roku vzbuzovalo emoce nejen mezi některými evropskými politiky.

Socha o rozměrech sedm krát sedm metrů pro dokreslení historického kontextu nese obsáhlý podtitul „Roztrhání NSH (narušitele státních hranic), občana východního Německa Hartmuta Tautze ´samostatně útočícími psy´ československé pohraniční jednotky při pokusu překročení hranic v srpnu 1986 ze Slovenska do Rakouska v oblasti Petržalka, zatímco pohraničník Ivan Hirner a vojín Oldřich Kovář přihlížejí" bude na nádvoří Musea Kampa k vidění až do konce září.

"Socha na mě mimořádně silně emocionálně zapůsobila. Nejedná se totiž o obecnou kritiku, sousoší znázorňuje konkrétní tragický příběh osmnáctiletého chlapce, a co je na tom zvlášť smutné, ukazuje příběh dvou nepřímých pachatelů, příslušníků pohraniční stráže, kteří mají svá jména a dnes žijí spokojeným životem. Museum Kampa se zaměřuje na výtvarná díla z období komunismu a toto dílo svým tématem a kritikou totalitní moci do prostor Musea nepochybně patří,“ uvedl člen Správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Pospíšil.

V průběhu září bude pro návštěvníky připraven bohatý doprovodný program, který bude obsahovat celkem tři tématické diskuse, autorské či komentované prohlídky.

Instalace z dílny Petra Motyčky a Dana Trantiny připomíná osud osmnáctiletého Hartmuta Tautze, který se v srpnu roku 1986 pokusil emigrovat z Bratislavy do Rakouska. Při překračování hranic v blízkosti bratislavského sídliště Petržalka na něj však narazila pohraniční stráž, která na něj poslala psy, a na místo poskytnutí pomoci ho předvedli na stanici, kde ho vyslýchali. Krátce po převozu do nemocnice na následky svých rozsáhlých zranění zemřel.

"Příběh Hartmuta Tautze byl pro vznik sochy zásadní, protože přesahuje hranice hned čtyř současných evropských států a nese rysy klasické tragédie, kde hrdina podléhá v nerovném boji proti mnohem silnějšímu nepříteli, v tomto případě komunistické zvůli. V případě Tautze navíc není sebemenší pochybnost, že neposkytnutím pomoci jej pohraničníci de facto zavraždili. To, že se zatím nikdo nemusel zodpovídat za vraždění na Železné oponě je fraška, typická pro náš ‘ladovský kraj’,”popisuje Petr Motyčka pohnutky, které je spolu s druhým autorem Danem Trantinou inspirovaly k vytvoření této sochy.

"Jsem ráda, že u nás bude toto dílo v muzeu vystavené. Myslím, že je důležité, aby se mladí lidé o takových událostech z dob minulého režimu dozvěděli a mohli o nich diskutovat,“ říká Meda Mládková, zakladatelka Musea Kampa.

Instalaci díla v Museu Kampa finančně podpořila TOP 09.

"TOP 09 podpořila instalaci sochy částkou 250 000 Kč. Minulost nesmí být zapomenuta, naopak i čtvrt století po sametu si musíme připomínat zrůdnost totalitní ideologie, projevující se absolutní neúctou k lidskému životu. Připomínat o to intenzivněji, čím více se bagatelizují zločiny minulosti," říká Jiří Koubek, předseda pražské organizace TOP 09, který se za sponzora zúčastnil tiskové konference.

"Nemáme ambici dílo hodnotit, naším cílem je otevřít debatu napříč odbornou i laickou veřejností o zločinech komunistické moci na hranici, ale i ve vnitrozemí. Připomínat osud Hartmuta Tautze  je naší povinností, aby i příští generace bránily politice, která by vedla k takové nelidskosti,“ říká předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg k důvodům, proč se rozhodl instalaci sochy podpořit.

Rekonstrukce jako tragédie a fraška

umělecká skupina Pode Bal

16. července - říjen 2015

Další informace:

Museum Kampa-Nadace Jana a Medy Mládkových

U Sovových mlýnů 2, 118 00 Praha 1

e-mail: jana.pelouchova@museumkampa.cz

Otevřeno denně od 10 do 18 hodin

www.museumkampa.cz

Generální partner Musea Kampa: Vítkovice – Machinery Group

Hlavní partner Musea Kampa: Renomia, ČSOB, Unicredit Bank

Mediální partner Musea Kampa: Big Media, s. r. o., Radio Impuls

Partneři Musea Kampa:  Hlavní město Praha, Městská část Praha 1, Ministerstvo kultury ČR

Zvláštní poděkování: Nadace ČEZ, Platforma evropské paměti a svědomí